Продължава повишението на нивата на реките в цялата страна

8740
Продължава повишението на нивата на реките в цялата страна
Снимка: ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите ще продължат. Очаквани количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м., съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Утре все още ще превалява слаб дъжд, привечер ще спира, с количества 3-10 л/кв.м. В понеделник - без валежи. През нощта срещу вторник на отделни места ще превали слаб дъжд - количествата ще са 1-5 л/кв.м.
Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Скъсаха се 4 диги на Тополница и Луда Яна

Четири диги по реките Тополница и Луда Яна са скъсани. Две от тях са в близост до Пазарджик и село Пищигово. Обявено е частично бедстве...

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, тенденцията за повишаване на речните нива в страната ще се запази през следващите няколко дни. Оттокът, формиран от прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в цялата страна.
Дунавски басейн – очакват се повишения от прогнозни валежи от дъжд и снеготопене в горните и средни течения на реките:р. Арчар, р. Лом, р. Огоста и р. Янтра;
• река Искър - Притокът към яз. Искър ще се увеличи в резултат на частично снеготопене и очакваните по-значителни валежи днес.
По- значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Палакария и р. Шипошница.
Ще се увеличи и притокът към яз. Панчарево в резултат на частично снеготопене и очакваните по-значителни валежи днес и утре във водосбора на р. Искър след яз. Искър до яз. Панчарево.
По значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Бистрица Витошка, р. Егуля и р. Планщица.
След яз. Панчарево по- значителни повишения ще има във водосборите на р. Владайска, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега.
Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. Панчарево.
Черноморски басейн: очакват се повишения, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене в горното течение на река Камчия (реките Голяма и Луда Камчия);
Източнобеломорски басейн – повишение на водните нива от прогнозирани значителни валежи и снеготопене:
• река Тунджа – съществено повишение в горното течение, вследствие от значително снеготопене, както и в долното течение на реката (след яз. Жребчево), вследствие от прогнозирани по-съществени валежи от дъжд,. Очаква се и повишение на водните нива на притоците й: р. Мочурица, р. Азмак, р. Куруджа, р. Синаповска;

• река Марица – очакват се повишения в целия водосбор, като повишенията в северните притоци на реката ще са вследствие на снеготопене. По-значителни повишения са вероятни по Родопските й притоци, като резултат от снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд, както и на притоците й в долното течение след вливането на р. Сазлийка (като се очаква и нейното ниво да се повиши).

• река Арда – в целия водосбор на реката се очакват повишения от снеготопене, прогнозирани валежи от дъжд и висока подпочвена влага. По – съществени повишения се очакват по горното течение на основната река и притоците й - р. Елховска, р. Черна, р. Малка Арда, р. Ардинска, р. Давидковска, р. Върбица и р. Крумовица;

• река Бяла – тенденцията към покачване на водните нива ще се задържи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на р. Мочурица при Воденичане ще премине жълтия код на предупреждение през нощта срещу неделя.

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е над жълтия праг (предупреждение) и плавно се повишава, без да преминава оранжевия праг.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава до 29-ти март. късно вечерта, след което отново се очаква повишение.

Река Марица:

Нивото на р. Марица при гр. Пловдив е над жълтия праг на предупреждение, като по прогноза се очаква в късните часове на 31 март. да премине под него.

Нивото на р. Марица при гр. Първомай по прогноза да премине жълтоия праг за предупреждение на 28-и март и да остане над него до следобедните часове на 31 март.

Нивото на р. Марица при гр. Харманли ще достигне и премине жълтия праг на предупреждение утре на обяд, където ще се задържи до следобедните часове на 31 март..

Нивото на р. Марица при Свиленград се очаква да премине жълтия праг за предупреждение в следобедните часове на 29 март., като по прогноза ще се задържи над него до обедните часове на 31 март.

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда нивото на река Черна река при гр. Смолян е достигнала жълтия праг за предупреждение и се очаква да се задържи над него до днес след обяд.

Нивото на река Елховска при гр. Рудозем е над жълтия праг за предупреждение до края на това денонощие.

Нивото на река Ардинска при Ардино е над жълтия праг за предупреждение до днес на обяд.

Нивото на река Върбица при гр. Златоград е над жълтия праг за предупреждение до края на това денонощие.

Нивото на реката при Върли дол ще достигне и премине жълтия праг за предупреждение в началото на следващото денонощие.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани значителни валежи от дъжд, тенденцията към плавно покачване на водните нива ще се запази и през следващите дни:

• река Струма – целия водосбор. По съществено повишение се очаква по притока й р. Струмешница;

• река. Места – целия водосбор;

Повишено внимание за водосборите на реките Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com