Продължават действията за спиране на евентуална зараза от антракс

5623
Продължават действията за спиране на евентуална зараза от антракс
Снимка: Getty Images / Guliver

Във Варненско продължават да бъдат взимани мерки за спиране на разпространението на евентуална зараза от антракс. Извършена е дезинфекционна обработка в района на село Млада гвардия във връзка с откритото огнище на заболяването.

Както вече съобщихме, източник на зараза е отглеждана крава в стопанството на починалия 53-годишен мъж, която е заклана от него. По време на клането починалият си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. Пред "Фокус" д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна, подчерта, че няма информация за други заболели животни и ситуацията остава без промяна. Наложена е забрана за паша на всички животни в населеното място. В понеделник се очаква да започне ваксинация на добитъка срещу заболяването антракс. От закланото животно са произведени наденици, месото е иззето и ще бъде унищожено в екарисаж.

Открити са всички, имали досег със заразената с антракс крава

След като вчера стана ясно, че мъж от варненско село е починал от антракс, след като заколил болна крава, днес вече са установени всичк...

26 души са били в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Сред тях има и 6-годишно дете. То също е яло от месото, но за момента няма оплаквания.

Започнало е лечението им - приемат антибиотици, въпреки че нямат симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com