Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland

1151
Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland
Снимка: Kaufland

Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда на иновационната програма на WWF Panda Labs, подкрепена от Kaufland България. Програмата приключи първия си семестър „Бъдещето на градовете и селата“ с интензивен мастър клас и оспорван финал, в който победи отбор от петима десетокласници от Кюстендил - „Амазия“.

Екипът на победителите - Антон, Атанас, Дарина, Дейвид и Елена, ще получи стартово финансиране от 7 000 лв. за тестове и създаване на прототип на своя проект за намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете в по-красиви и уютни места за живот чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради.

На оспорвания финал през изминалия уикенд заедно с „Амазия“ се състезаваха още: отбор „Визия за бъдеще“, които разработиха решение за ремонт на пътищата с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт; отбор „Вулканичните глухарчета“ с идеята им за охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини чрез система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал; отбор „Bio Life“, които работиха за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи.

До финалния етап в приключилия семестър „Бъдещето на градовете и селата“ достигнаха младежи от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София. Като част от техния майсторски клас учениците посетиха „зеления“ хипермаркет на Kaufland в Горубляне, където почерпиха вдъхновение и идеи за реализация на своите проекти. Хипермаркетът в Горубляне е пример за иновации, благодарение на своята енергийна ефективност. Чрез тях Kaufland успява да да спести 3900 тона CO₂ емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година, за което получи и отличието „Зелена сграда на годината“ от престижния конкурс за архитектура и строителство „Сграда на годината“.

Глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество Panda Labs реализира второто си издание у нас с подкрепата на Kaufland България. Тя e насочена към младежи на възраст между 15 и 25 години – ученици и студенти. От старта на Panda Labs у нас през 2021 г. до момента като част от програмата са проведени четири семестъра, пет хакатона и четири мастър класове. За участие са кандидатствали стотици младежи от цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com