Проектът за коалиционното споразумение е на финалната права

2749
Проектът за коалиционното споразумение е на финалната права
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" разглеждат вариант да получат мандат още тази седмица, а следващата да преминат към гласуване на състава и структурата на Министерски съвет в пленарна зала. Лидерът на ПП Кирил Петков вече заяви, че в четвъртък или най-късно в петък тази седмица "Продължаваме промяната" ще вземе първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. 

Партиите от бъдещата коалиция са потвърдили, че проектът за коалиционното споразумение е на финалната права.

Калина Константинова, ПП: Да, номинирана съм за вицепремиер

Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ (ПП) потвърди, че е номинирана от партията си за вицепремиер, предава БНР....

Всеки участник в бъдещото коалиционно управление ще има вицепремиер, потвърди съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Ще има и вицепремиер, който ще отговаря за ефективното управление, общо ще бъдат 5. Калина Константинова потвърди, че е едната от номининациите за вицепремиер на "Продължаваме промяната". Става дума за вицепремиер на ефективното управление.

Не е мислено как точно ще се случи подписването на споразумението. Заложен е 4-годишен мандат, каза Асен Василев. Документът вече е изпратен на "Позитано", където БСП трябва да го гледат, да направят своите корекции и да го върнат обратно.

Коалиционното споразумение вече е на "Позитано" 20

Председателят на БСП Корнелия Нинова потвърди тази информация. Тя посочи обаче, че в документа са залегнали и министрите и структурните изменения в бъдещия кабинет. Съобщи, че едно от исканията на левицата е било записано в документа, а именно изграждане на ядрена енергетика чрез нови ядрени мощности, но не е уточнено къде точно - дали на площадката в Белене или в АЕЦ "Козлодуй".

„Ще разберете имената, предложенията за имена, след като финализираме писмения документ споразумение. Винаги сме ви казвали едно и също. Първо, споразумението и политиките черно на бяло изчистено окончателно, след това постове и имена. Още от началото на водене на разговорите, ние заявихме позиция да има обща лидерска среща, всички да седнем едновременно да изясним спорните въпроси, а не да си препредаваме един на друг промени в споразумението. До този момент ПП не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно”, каза Нинова.

Бивш депутат от ДБ: Да дадеш на БСП държавните предприятия е все едно да вкараш вълка в кошарата

Това ще предизвика протести още преди Коледа. Земеделие и държавни предприятия на БСП? Енергетика и регионално развитие на ИТН? Наистин...

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов предупреди, че не трябва да бъдат високи изискванията към коалиционно споразумение, съставено за такова кратко време и от формации, които имат различна идеология, приоритети и програмни цели още в предизборната кампания.

Нагласата е да участваме с експертни фигури в кабинета. Ние имаме какво да дадем. Влизаме със съзнание за това колко трябва да сме внимателни за тази сложна конструкция. Затова решихме с ген. Атанасов да стоим назад и да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация, добави още той. Късно вечерта в сряда приключиха и процедурите по номинации за министри в кабинета от страна на Демократична България.

Продължаваме промяната: Гешев, Борисов, Пеевски

Надежда Йорданова е предложена за министър на правосъдието, Борислав Сандов за вицепремиер, министър на екологията и отговарящ за промените в климата, Божидар Божанов за министър на електронното управление.

От "Има такъв народ" бяха лаконични и отказаха да назоват имена. Знае се вече едно име, съобщено от Кирил Петков - това е Калина Константинова. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че оптимистичният вариант е в петък да вземе проучвателния мандат за съставяне на кабинет и в рамките на 7 дни да го върне на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...