Проф. Борис Богов: Очаквано е да има ръст на заболелите от Covid-19 у нас

6043
Проф. Борис Богов: Очаквано е да има ръст на заболелите от Covid-19 у нас
Снимка: iStock

"Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от Covid-19 у нас". Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ "Александровска", където днес започва ваксинация с ваксината на "АстраЗенека".

По думите на проф. Богов все още в "Александровска" болница не се наблюдава покачване на броя на заразените и на хоспитализациите с усложнения от коронавируса.

"Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените", заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.

В Александровска болница няма свободни легла

“В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територия...

С мутиралия щам на Covid-19 се заразяват относително по-млади хора - около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов: "Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко".

Според директора на "Александровска" мерките срещу епидемията не се спазват и "това ще ни изиграе лоша шега": "Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти".

Той отново призова да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция, като напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, защото те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го предават на околните.

Проф. Богов изказа мнение, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване:

Проф. Борис Богов очаква по 2 000 заразени с COVID-19 в средата на ноември

"Пациентите с COVID-19 ще се увеличат идния месец, такива са поне моите лични прогнози. Според мен, поне с около 30 – 30% проце...

"Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация - това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували - надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година".

Проф. Борис Богов изложи аргументи защо не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина.

Той напомни, че от понеделник в "Александровска" болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Още: Проф. Борис Богов: Отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com