Прокуратурата за записите "ПКП": Няма данни за извършено престъпление

10624
Прокуратурата за записите "ПКП": Няма данни за извършено престъпление

Прокуратурата няма да образува досъдебно производство по проверката, извършена по сигналите на Христо Иванов във връзка със записите с гласа на Борисов. Това съобщиха от прокуратурата в петък вечерта.

Специализираната прокуратура е извършила проверка по реда на чл.145, ал.1, т. 2 от ЗСВ с предмет изясняване на обстоятелствата по съдържанието на проведените разговори, с оглед установяване на данни за престъпления от общ характер.

В хода на проверката са снети обяснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала.

Христо Иванов: Прокуратурата да провери откровенията на Борисов

Два сигнала внесе "Демократична България" - до прокуратурата и до НСО. С тях настояваме да бъдат проверени откровенията на Бойко Борисо...

Проверката не е установила да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г.

През м. април 2019 г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България.

Христо Иванов: Борисов и Гешев опитват взаимно да се подсигурят

Новата идея на управляващите за прокурор, който да разследва главния, е поредната обидна подигравка с българското обществено мнение, с...

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър - председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка.

Не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица, информират от прокуратурата.

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не са установени данни за извършено престъпление от общ характер, се посочва в съобщението.

След анализ на събраните в хода на проверката материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com