Прокурорите избраха трима за ВСС, четвъртият ще е ясен чрез жребий

1420
Прокурорите избраха трима за ВСС, четвъртият ще е ясен чрез жребий
Снимка: БГНЕС

Повторното гласуване на Общото събрание на прокурорите избра трима за членове на ВСС, четвъртият ще бъде определен чрез жребий, тъй като двама имат равни гласове.

Кандидатите в изборната процедура са 12. Прокурорите избират от своя състав четирима членове на Висшия съдебен съвет за прокурорската колегия.

Приключи вторият тур от изборния ден във ВСС

Точно в 18.00 часа Виктор Малинов – председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и завеждащ отдел &bdquo...

Няма кандидат, който да е събрал повече от половината от действителните гласове. Правилата регламентират, че след приключване на изборния ден при провеждане на втори тур, ако не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство, за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

Така за избрани се считат Пламен Найденов - 485 гласа, Георги Кузманов с 481, Даниела Машева с 445. Ясенка Шигарминова и Огнян Дамянов имат по 440 гласа, предаде БГНЕС. Така за това кой от двамата ще бъде четвъртият член от прокурорите ще определи жребий. Той ще се състои днес, 5 юни, в сградата на ВСС.

С хартиена бюлетина са гласували 73-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1087. Общият брой на бюлетините е 1160, от които недействителни 6. От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени, както следва:

За Галина Стоянова - 231 гласа; За Георги Кузманов - 481 гласа; За Гергана Мутафова – 402 гласа; За Даниела Машева - 445 гласа; За Евгени Иванов - 309 гласа; За Ивайло Медаров – 196 гласа; За Магдален Маринов - 133 гласа; За Мери Найденова - 103 гласа; За Огнян Дамянов - 440 гласа; За Пламен Найденов – 485 гласа; За Пламен Марков - 127 гласа; За Ясенка Шигарминова – 440 гласа.

Повторно гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите

Към 16.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 69,86 %, съобщиха ...

При посочените резултати няма кандидат, събрал повече от половината действителни гласове, поради което и на основание чл. 29л, ал. 4 за избрани се считат събралите най-много гласове Пламен Найденов, Георги Кузманов и Даниела Машева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com