Протестите: Ден 45 - джипове играчки за Борисов, от Ситняково поискаха оставката на Радев (ОБОБЩЕНИЕ)

4128
Протестите: Ден 45 - джипове играчки за Борисов, от Ситняково поискаха оставката на Радев (ОБОБЩЕНИЕ)
Снимка: БГНЕС

45-ият ден на протести донесе на премиера Борисов подаръци - джипове играчки, а протестиращите запалиха свещ с молитва за оставка на правителството. От Ситняково - контрапротестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев.

Протестът

Протестното шествие, което започна от площад "Независимост", завърши на Орлов мост, където отново имаше кинопрожекция.

Към 21:00 часа протестиращите в София бяха все още на площад "Независимост". Там по инициатива на Отровното трио те подариха близо 20 детски джипа на премиера Бойко Борисов, с пожелание след като подаде оставка, да се разхожда с тях по направените от него магистрали.

Джиповете са малки, обявиха от Отровното трио, за да съответстват на морала на министър-председателя.

Разпънаха и плакат с искане на оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова и на премиера.

От Отровно трио призоваха всеки, който мине през Министерски съвет, да запали свещ пред сградата на правителството и да се помоли за оставка на кабинета. Идеята - да може "пламъкът на свещта да разцепи мрака, установен от това правителство“. Свещите са изработени от майки на деца с увреждания, чийто палатков лагер е разположен в триъгълника на властта.

Протестиращите се съгласиха с президента Румен Радев, който от Шипка обяви, че промените в Конституцията минават през оставката на правителството.

В същото време от Отровното трио разкритикуваха действията на сдружение БОЕЦ на паметника Шипка, където те спуснаха знаме с надпис „Оставка“.

„Не смятаме, че паметници-светини на българската история могат и трябва да бъдат използвани за политическите страсти на деня. Съзнаваме, че възмущението към днешната власт е огромно - нашето е не по-малко. Но Паметникът на свободата – връх Шипка, Казанлъшката гробница, Мадарският конник и други национални паметници на културата с непреходно значение за България, не могат да бъдат „простор“ за лошия вкус в обществените отношения“, написаха пиар експертът Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов във Facebook.

Друга коментирана тема тази вечер сред протестиращите беше изказването на Цвета Караянчева, че младите се оттеглят от протеста. Според протестиращите сега е отпускарски сезон, много повече хора ще се съберат в първите дни на септември и особено на 2-и септември. За тогава Отровното трио насрочи т.нар. Велико народно въстание.

Контрапротестът

На Ситняково при румънското посолство се проведе контрапротест срещу блокирадите в столицата.

„Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки“. Така хората определиха поредната си демонстрация.

Тази вечер там се събраха малко протестиращи, които поискаха и оставката на президента Румен Радев. Според тях, държавният глава е противопоставил хората едни срещу други.

Контрапротестиращите планират и голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение за това от Общината, защото, както те подчертаха, са законно протестиращи и защото демокрацията означава закон, съобщи БНР.

Проявата беше огласена от скандирания „Оставка, Радев“, „Изчезвайте от Орлов мост“, „Вън катуните от София“, „Яйцата на пазара, не по сградите“.

Протести ще има и тази вечер

Остават блокирани с палаткови лагери трите ключови кръстовища в столицата - на Орлов мост, на площад Независимост и пред Софийския университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com