Против друг закон е да се вдига данък сгради, както иска Асен Василев: Аргумент на омбудсмана

4075
Против друг закон е да се вдига данък сгради, както иска Асен Василев: Аргумент на омбудсмана
Снимка: iStock

Омбудсманът Диана Ковачева се противопостави на предложението за увеличаването на данъчните оценки на имотите. Тя е изпратила становището си до депутатите от шест парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по икономическа политика и иновации, по земеделието, храните и горите, по транспорт и съобщения, по електронно управление и информационни технологии.

ОЩЕ: Задава се скок на данък сгради за старите жилища

В законопроекта на финансовото министерство на практика се предлага на всеки две години да се актуализира данъчната оценка на недвижимите имоти с индекса на цените им, определен от Националния статистически институт.

Не може - против друг закон е

Омбудсманът вече поиска предложението на воденото от Асен Василев финансово министерство за промяна в ЗМДТ (Закон за местните данъци и такси), което ефективно значи вдигане на данък сгради, въобще да не се разглежда. Защо - поради липса на мотиви и предварителна оценка на въздействието, каквото е изискването на Закона за нормативните актове. Щом няма мотиви и оценка на въздействе, се нарушават основни принципи при изработването на проект на нормативен акт, казва Ковачева.

Мотивите против по същество

Според Ковачева, ако се приеме тази спорна разпоредба това ще доведе не само до увеличение на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци, но и на данъка върху наследствата и при придобиване на имущества, за определяне на държавните и нотариалните такси в производствата по Гражданския процесуален кодекс.

Становището е публикувано на страницата на Народното събрание.

Отражението върху хората

В настоящото си становище Диана Ковачева настоява да се направи анализ на социалния ефект особено върху уязвимите групи. Тя подчертава, че се създава риск за възрастните хора от малки населени места или в големите градове, но в стари жилища, които обикновено са с ниски доходи. Омбудсманът е категорична, че увеличението на данъка ще ги натовари допълнително, защото доходите им не стигат дори да покрият ежедневните си нужди и много трудно заделят средства за лечение и непредвидени разходи.

"Ръстът на минималната работна заплата и осъвременяването на пенсиите ще се окаже недостатъчно, за да компенсира ръстът на данъка сгради, което ще превърне това задължение в още един източник, който ще води до обедняване на най-уязвимите групи от населението", подчертава общественият защитник.

Неясноти

Ковачева обръща внимание, че в проектодокумента липсва и анализ за възможните икономически последици от въвеждането на тази мярка за икономиката в цяло и върху възможността за погасяването на увеличената данъчна тежест и свързаното с нея нарастване на такса битов отпадък от страна на уязвимите групи. Допълва, че в този смисъл не е изследван рискът по пътя на натрупването на такива задължения и може да се стигне до вълна от публична продан на имоти и поставянето на тази категория граждани в риск от оставане без дом.

ОЩЕ: Любомир Каримански: Предложените данъчни промени са пълен хаос

Омбудсманът предупреждава, че в предложения проект има разминаване и с европейските регламенти за хармонизираните индекси на потребителските цени и на индекса на цените на жилищата.

Ковачева обръща внимание и на друг факт - новите основи за такса битови отпадъци реално ще влязат в сила едва от 1 януари 2025 г., тъй като се базират на резултатите от преброяването на населението.

Диана Ковачева е категорична, че приемането на тази разпоредба е в противоречие и с принципа, който общинските съвети трябва да спазват при определяне на такса битови отпадъци - постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси.

Посочва още, че липсва и анализ на отражението върху събираемостта на местните данъци и такси, както и че не е направена оценка на административната тежест при периодичното преизчисляване на стойността на всеки един имот във всяка една от 265-те общини у нас.

Освен това омбудсманът подчертава, че и сега има правна възможност общинските съвети да променят размера на данъците и при необходимост да повишат ставките на дължимите данъци в диапазона, ако преценят, че е налице промяна в социално-икономическите условия в съответния район.

Не на последно място Диана Ковачева подчертава, че изложените аргументи се отнасят и за предложенията от законопроекта относно "Данъчна оценка на земеделски земи" за обвързване на базисната данъчна стойност с коефициент, равен на отчетеното от Националния статистически институт изменение на средните цени на сделките със земеделска земя за страната.

Тя предлага още за ползването на данъчни облекчения да се включат не само сгради клас „А“, както е в законопроекта, но и тези с клас "В" и "С", които покриват минималното изискване за енергийна ефективност съгласно Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради. "По този начин ще бъдат стимулирани собствениците на имоти в тези сгради да повишават енергийната им ефективност и тези сгради ще бъдат отличени от сградите, които не покриват минималното изискване за енергийна ефективност", заключава омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество