Проверяват пак Слънчев бряг

1072
Проверяват пак Слънчев бряг
Снимка: МТ

С Министерството на туризма ще направим съвместна проверка на преместваемите обекти на плаж „Слънчев бряг – юг“. Това каза директорът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) пред „Фокус“.

„Органът, който трябва да следи, да констатира отклонения или да налага санкции, свързани с премахването на незаконно поставените преместваеми обекти, е кметът на съответната община. „На цялото крайбрежие, което касае „Слънчев бряг“ като курортен комплекс – Северен, Централен и Южен плаж - има общо 145 преместваеми обекта. Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие контролният орган е министърът на туризма, по простата причина, че на базата на одобрена схема именно от него, се разполагат тези преместваеми обекти.

АПИ обеща на Ахелой 2 входа и 2 изхода към републиканските пътища

700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстояниет...

В същото време, съгласно изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и на Закона за устройството на територията, е записано, че органът, който трябва да издаде разрешенията за поставяне, е главният архитект на общината“, обясни Несторов. Той уточни, че ДНСК отговаря за строежите, които са от 1-ва до 3-а категория. Това са значимите строежи, които са над 15 м височина, независимо от техния начин на ползване – дали са с обществен характер, смесени, жилищни или производствени сгради. Всичко останало е в компетенцията на общинската администрация.

Той отбеляза, че РДНСК – Бургас е проверил преместавемите обекти на цялото крайбрежие, което касае курортния комплекс „Слънчев бряг“. „Предвид обстоятелството, че докладът на РДНСК – Бургас беше общ и в него не се съдържаха конкретни изводи за всеки от обектите, а обобщени резултати, се наложи допълнителната проверка, възложена от страна на МРРБ.

Въз основа на заповедта на министър Нанков определихме точно границата, която разделя двете територии – тази, която е на управление и стопанисване от страна на Министерството на туризма - това е пясъчната ивица, представляваща морския плаж и граничната зона - алеята, която ограничава вече урбанизираната територия на град Несебър,. При тази проверка вече ние детайлно конкретизирахме колко обекта действително нямат издадено разрешение за поставяне и се дистанцирахме от проблемите за обектите, които са с разрешение за поставяне и са с незначителни отклонения. При нашата проверка се установи, че 32 обекта липсват първо в схемата, която се одобрява от министъра на туризма и второ са без издадени разрешения за поставяне“, каз Несторов.

„По сигнал на вицепремиера Симеонов за плаж „Слънчев бряг – юг“, министър Нанков и министър Ангелкова разпоредиха да се направи съвместна проверка между представителите на Министерството на туризма и на ДНСК, като се поканят и служители от община Несебър. Тя трябва да се занимае конкретно с обектите на „Слънчев бряг – юг“, за които ние сме установили, че са без необходимата документация, тоест без разрешение за поставяне и без да съществуват в одобрената от министър Ангелкова схема. Независимо, че нямаме преки компетенции за преместваемите обекти, за пореден път подпомагаме колегите и не отказваме съдействие“, добави той.

Цветанов поиска повече правомощия на местната власт за действия по защита от шума

Да бъдат разписани повече правомощия на местната власт между първо и второ четене на Закона за защита от шума и да се търси сближаване ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com