Проверката на КТБ влоговете на магистрати била с цел изчистване на име, а Ясен Тодоров не е фен на Румъния

3863
Проверката на КТБ влоговете на магистрати била с цел изчистване на име, а Ясен Тодоров не е фен на Румъния
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) спешно ще изиска оригиналните списъци за средствата на магистрати в КТБ. Това посочи председателят на Етичната комисия към Съвета Ясен Тодоров.

"Правим всичко възможно, според действащото законодателство, да изясним този проблем, защото считаме, че е абсолютно неоснователно да се лепва отново петно върху съдебната система", каза Тодоров пред БНР.

Етичната комисия към ВСС ще решава дали да проверява магистратите с влогове в КТБ

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решава да започне ли проверка на произхода на парите на магистратите във фалиралата ...

Той обясни, че първо ще се изискат от синдиците оригиналните списъци, защото са се появили "различни имена, различни суми, разминавания". "След това, ние във ВСС да проверим по тези списъци кои от лицата са действащи магистрати и да подадем тази информация към Сметната палата. Ще поискаме и информация от НАП, защото от медиите научихме, че тя се е самосезирала", каза Тодоров.

"До месец, мисля, че може да имаме информация от Сметната палата, дали има недекларирани доходи, имущество, след това вече процесът преминава в НАП", каза председателят на Етичната комисия.

Вчера Етичната комисия към ВСС реши да провери влоговете на магистрати, които са имали влогове във фалиралата КТБ, след като миналата седмица стана ясно, че много съдии, прокурори и следователи са предпочели точно тази банка за спестяванията си. Проверката ще важи само за действащи магистрати, по думите на Тодоров. "Комисията не намира по никакъв начин за укоримо действие от страна на някой магистрат той да има влог, депозит или някакви взаимоотношения, с която и да е търговска банка", каза вчера той.

Днес Ясен Тодоров отново заяви категорично, че не е съгласен, че банката е на съдебната власт и на магистратите. "Категорично не съм съгласен с това становище, защото съм сигурен, че влогове и кредити от тази банка имат много повече политически партии, дружества, които са с участие на изпълнителната власт и т.н. Една от целите на проверката, която ще извършим, е да се изчистят имената на почтените магистрати", каза той.

Захариева: Важно е не само кой е имал влогове в КТБ, а какъв е произходът на парите

"Не знам на кого е била банката КТБ, факт е, че мениджмънтът и управлението очевидно са били лоши. Важно е не само кой е имал влогове, ...

Все пак председателят на Етичната комисия допуска, че може да има не толкова съвестни негови колеги. "Ако има магистрати, които са пропуснали да декларират или са декларирали непълно своето имущество, да понесат съответната отговорност", добави той.

По повод обявеното от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намерение механизмът за наблюдение над Румъния да отпадне заради отличните резултати, Тодоров каза: "Аз не искам да се сравняваме с Румъния, защото аз не съм най-големият фен на това, което се случва в Румъния. Там на практика всяко ново правителство арестува предхождащото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com