Публикуваха писмо с обиди и закани от сръбската църква към БПЦ

21815
Публикуваха писмо с обиди и закани от сръбската църква към БПЦ

Сръбската православна църква е изпратила до Българската патриаршия писмо, съдържащо закани за влошаване на отношенията между двете църковни институции.

Сръбската позиция е изпратена през април в отговор на желанието на Светия синод да съдейства за установяването на каноничния статут на Македонската православна църква.

БПЦ прие да помогне на братска Македония

"Ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата Църква, за да подпом...

Писмото, подписано от Сръбския патриарх Ириней, е публикувано в македонски информационен сайт, цитиран от агенция БГНЕС.

Журналистът и директор на българската информационна агенция Любчо Нешков определя писмото като "обидно и унизително за Българската църква".

В становището, изложено в 4 страници, се посочва, че Македонската църква, наричана "разколническа организация", няма право да избира църква-майка, защото тя може да бъде само една – сръбската.

Митрополит Киприан: Няма опасност от схизма за БПЦ, защото тя не е нарушила канона

Всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП не отговарят на действителността, защото комисията на Св.Синод на БПЦ-БП по т.н. ...

„Тоест, отрича се църковното историческо минало на БПЦ. Има иронично цитиране на думите на Българския патриарх, който на няколко пъти каза, че най-малкото, което можем да направим за нашите братя в Македония, е да помогнем. В края на писмото буквално се казва: „И внимавайте, надяваме се да промените вашето решение, защото в противен случай ще ви сполети пълен срив във взаимоотношенията и така нататък“, каза Нешков.

Той не се съмнява в автентичността на публикуваната в македонския сайт информация.

„Това е един от най авторитетните специализирани информационни сайтове в Македония. Писмото е автентично, нещо, което нашата църква до последно отказваше да го разпространи. Има такова писмо и то е изпратено“, добави директорът на БГНЕС Любчо Нешков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com