"Пътна полиция" се похвали с 60% ръст на доброволното плащане на глобите

1505
"Пътна полиция" се похвали с 60% ръст на доброволното плащане на глобите
Снимка: БГНЕС

С над 60% се повишило доброволното плащане на глобите от нарушители. Това каза комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“, по време на обществено обсъждане на тема: „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения” в Благоевград.

Той подчерта, че направените промени през последните години в Закона за движение по пътищата ще дадат резултат в бъдеще.

Абсурд в системата на КАТ: Шофьори остават длъжници и след платена глоба

Абсурд в системата на КАТ. Десетки шофьори фигурират като длъжници, въпреки че са си платили глобите. Те може и да останат без книжки в...

„Сериозното намаление на произшествията през първите пет месеца показва, че всички промени, които са приети, започват да дават своя резултат. Не на последно място преоборудването на „Пътна полиция“, на контролните органи, осигуряване на необходими средства за контрол и технически средства за автоматизиран контрол, дават своя резултат“, каза още Рановски.

Абсолютно без основание са атаките срещу трите проектозакона в сферата на пътната безопасност. Това пък каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. По думите му необходимостта от тези промени е свързана с това да се предприемат конкретни мерки за намаляване на пътния травматизъм.

„Действащият Закон за движение по пътищата има няколко десетки подзаконови нормативни акта. “Разделянето на действащото законодателство на 3 законопроекта – за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на МПС е, за да създадем по-стабилна уредба“, посочи Красимир Ципов. „Целим голяма част от правилата да залегнат на законово ниво, а не в подзаконови нормативни актове. Така целим по-сериозна и качествена мобилност на действащата нормативна уредба, когато правилата са уредени на ниво закон. Третата цел е да разделим ясно отговорностите. Основно ангажимента за пътния контрол и за спазване правилата на движение по пътищата ще бъде в законопроекта за движение по пътищата. Пътните превозни средства и водачите на моторни превозни средства ще имат по сериозен ангажименти и отговорност от страна на Министерство на транспорта. Компетентни органи по това са и МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“, каза още зам.-министър Ципов, цитиран от Фокус.

Той подчерта, че сериозна промяна е разпределението на средства от Фонд „Пътна безопасност“ , който в момента функционира по една тежка и тромава процедура. „Могат да се използват средства за подобряване на пътната безопасност. По сега действащия закон влизат 50% от санкциите, наложени по Закона за движение по пътищата с електронен фиш. Процедурата предвижда заявка от страна на МВР и одобряване от страната на Министерство на финансите. Другият нов модел е и с цел превенция на кражбите на моторни превозни средства и противозаконни отнемания МПС-та да уредим търговията с авточасти втора употреба“, каза зам.-министър Ципов.

Полицията започна проверки за неплатени глоби и винетки

Пътна полиция започва масови проверки в цялата страна за водачи, които не са платили извършени от тях нарушения, съобщава БНР. Наказан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com