Разколът в православието: Светият синод преглежда документи на пет века, за да вземе отношение

5797
Разколът в православието: Светият синод преглежда документи на пет века, за да вземе отношение
Снимка: iStock/Guliver

"Не, няма и да има скоро". Така от Светия синод коментираха пред Actualno.com дали Българската православна църква (БПЦ) има позиция относно разкола, който настъпи в православния свят.

Припомняме, че Руската православна църква (РПЦ) обяви, че къса отношения с Константинополската патриаршия, тъй като духовенството в Москва не признава решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на украинската църква.

Руската православна църква къса отношенията с Константинополската патриаршия

Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невъзможно. Това заяви ръковод...

"Много време ни трябва, за да можем да прегледаме документите от пет века и повече. Освен това не са дошли официалните писма от двете патриаршии и не можем да коментираме", посочиха още от пресцентъра на Светия синод. Оттам се обосноваха, че останалите поместни църкви не са си позволили да вземат становище. "Ние като че ли изпреварихме събитието, тъй като имаме вече комисия, която да прегледа всичките исторически документи, затова не се налага Синодът да се събира и да излъчва отново комисия. Знаете, в такава много опасна ситуация трябва всичко да е много прецизирано до запетая", подчерта още началникът на отдел "Връзки с обществеността" към Светия синод, протойерей Николай Георгиев.

По-рано на заседание на синода на БПЦ, което се е състояло на 3 и 4 октомври, е било взето решение въпросът за намерението на константинополския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украйна да бъде предаден за разглеждане от специална комисия. Става ясно, че предложението на ловчанския митрополит Гавриил „за свикване на всеправославен събор, който трябва да реши този въпрос“, е било отклонено.

Actualno.com припомня, че на 11 октомври Светия Синод на Константинополската Вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на църквата в Украйна, да възстанови, от този момент ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там винаги, както и да приеме и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този начин посочените бяха канонично възстановени в своя йерархичен или свещенически чин, а техните вярващи са приети в общение с Църквата.

Вярващите руснаци няма да могат да се молят и причестяват на Атон

Вярващите от страна на Руската православна църква (РПЦ) няма да могат да се молят и причестяват в църквите и манастирите на полуостров ...

Вселенската патриаршия отмени действието на Синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата-майка в Константинопол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com