Реакции след клетвата на Плевнелиев

8439
Реакции след клетвата на Плевнелиев
Партиите коментираха първата президентска реч и избора на новия държавен глава

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев оцени речта на новия президент като балансирана .

"Личеше стремеж към обединение", изтъкна Велчев.

Сидеров обясни цирка в НС: Защитихме достойнството на България!

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обясни за днешното цирково шоу в Народното събрание. Припомняме, че церемонията по полагане на кле...

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък изтъкна, че се надява Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор, и да бъде достоен и силен президент на България. Той смята, че голямата задача на Росен Плевнелиев ще бъде да поставя въпросите за забавените реформи.

От името на ДПС Лютви Местан отбеляза, че новият държавен глава е представил амбициозна визия за България, но това подхождало по-скоро за изпълнителната власт. ДПС със задоволство отбелязва, че Плевнелиев е наблегнал на конституционния ангажимент да бъде обединител на нацията, но според Местан трябвало да се обърне и към духовните водачи и на другите религии, а не само към патриарх Максим като глава на православната църква.

Депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че речта на новия президент е имала програмен характер, но това било повече задължение на правителството. Кутев изрази надежда, че една от първите работи на Плевнелиев е да назначи служебно правителство.

Всички политически сили осъдиха демонстрацията на депутатите от "Атака", които посрещнаха Плевнелиев с плакат, на който пишеше, че той е избран с измама.  

Речта на Росен Плевнелиев била тюрлю гювеч

След критиките на политолози към Георги Първанов тази сутрин, не бе пожален и новият държавен глава. Социологът Татяна Буруджиева опре...

Клетвата на новия български държавен глава беше новина и за световните медии.

Новият български президент Росен Плевнелиев положи клетва на специална парламентарна сесия, след като на 30 октомври бе избран за поста, чиито функции са основно церемониални, съобщава АФП .

47-годишният Плевнелиев, който влезе в политиката от строителната индустрия преди две години, целуна Библията и бе благословен от 97-годишния патриарх Максим, главата на Българската православна църква, пише агенцията.

„Благодаря ви за доверието. Аз ще бъда президент на всички българи, независимо от тяхната религия, етническа принадлежност и политически убеждения”, заяви Плевнелиев в речта си, предавана пряко по националните радио и телевизия.

Първанов: Най-важното е да се запази високото доверие в институцията

Отиващият си президент Георги Първанов отправи послание към новия държавен глава Росен Плевнелиев, че най-важното, което му предстои, е...

Плевнелиев бе номиниран от управляващата дясна партия ГЕРБ, след като спечели публичното одобрение като министър на регионалното развитие и благоустройството. Неговото избиране обаче бе помрачено от административен хаос и твърдения за нарушения в изборния процес, като опозицията неуспешно внесе оплакване в Конституционния съд, припомня Франс прес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com