Решението на Конституционния съд все едно го е писал Пеевски, казва Георги Близнашки

23921
Решението на Конституционния съд все едно го е писал Пеевски, казва Георги Близнашки
Снимка: БГНЕС

Решението на Конституционния съд е очаквано, но изглежда сякаш е написано от Делян Пеевски. Това решение остави КС в лепкавата кал, в която съдът нагази още при миналото решение, каза професорът по конституционно право Георги Близнашки в сутрешния блок на Нова телевизия.

При първото решение КС реално прие, че Пеевски е встъпил в длъжност като шеф на ДАНС, а сега приема, че това не се е случило. Цялата работа е, че промяната в закона за избор на шеф на ДАНС беше направена, за да може лицето Пеевски да отговори на условията, уточни Близнашки. Предишният закон беше така направен така, че председателят на ДАНС да не е зависим от най-политическия орган в страната – Народното събрание. Сега обаче е точно обратното – шефът на ДАНС се избира от политическите партии.

КС официално реши: Пеевски остава депутат

Конституционният съд реши Делян Пеевски да остане депутат, предаде БГНЕС. Цял ден конституционните съдии обсъждаха казуса "Пеевски". ...

Решението на Конституционния съд от вчера всъщност е много забавно – Пеевски трябва да подаде задължително оставка, за да престане да е депутат. Конституционният съд се направи на разсеян, че Пеевски се закле да стане председател на ДАНС пред цялата нация, подчерта Близнашки. С решението си съдът реално създава три-четири нови норми в Конституцията, подчерта професорът по конституционно право.

Сега се замислих дали някой не може да стане премиер, да не си подаде оставката като депутат и четири години да управлява, но после да каже, че си е бил всъщност народен представител и да се окаже, че не е управлявал, каза Виктор Николаев. Да, с решението на КС това може да се случи, потвърди Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com