X
 
 

Роднини на седем турски граждани, експулсирани от България, ще съдят страната ни

932 2
Роднини на седем турски граждани, експулсирани от България, ще съдят страната ни
Снимка: Thinkstock
Роднини на експулсираните от България седем турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това заявиха те пред БНТ двайсет дни, след като България върна роднините им обратно в южната ни съседка. До преди дни семействата на само двама от тях бяха заявили намеренията си да съдят страната ни.

Седмината турски граждани опитаха да напуснат България, укрити в ТИР. Експулсирането им предизвика скандал, но от МВР категорично заявиха, че турците не са искали убежище или международна закрила в България.

Роднините на експулсираните в средата на октомври турски граждани все още подготвят документите, за да заведат дело срещу България в Страсбург. Въпреки изявлението на МВР, че турските граждани не са поискали убежище от нас и са отказали да обжалват извеждането им до границата с Турция, роднините на експулсираните твърдят обратното.

„Според европейското законодателство, ако някой поиска убежище, не може да бъде върнат. Затова реших да заведа дело в Европейския съд по правата на човека. В момента все още проучвам и наех адвокат”, твърди Саид, брат на експулсирания Сонер. Братът твърди, че няма никакви новини от Сонер, който последно му се обадил от Истанбул.

Според експерти по дела в Страсбург, има огромна вероятност България да бъде осъдена, тъй като е нарушила сериозно Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи - знаейки каква е ситуацията в Турция.

Михаил Екимджиев, адвокат, експерт по дела в Страсбург подчерта, че „в правовите държави само независим и безпристрастен съд може да се произнесе за това, дали тези хора наистина са заподозрени в извършването на престъпления, или тяхното извеждане се прави по политически, етнически, религиозни - противоречащи на Конвенцията основания”.

От МВР вече неколкократно заявиха, че влезлите незаконно у нас турски граждани са имали редовни турски документи за самоличност. При задържането им, обаче, не са поискали закрила, отказали са адвокат и са пожелали да бъдат върнати в Турция, твърдят още от МВР.

България тихомълком е предала хора, правили скандални разкрития за турската власт

Двама турски граждани, поддържали акаунта на интернет феномена под името "Фуат Авни" в Twitter и чрез него провокирали редица скандали ...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    ДА съдят парламента и Бъчварова и Борисов,те са закона.Държавата отдавна е нема.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    ДА съдят парламента и Бъчварова и Борисов,те са закона.Държавата отдавна е нема.