Ромите биха се почувствали "обезщетени", ако се въведе образователен ценз за гласуване

24333
Ромите биха се почувствали "обезщетени", ако се въведе образователен ценз за гласуване
Снимка: БГНЕС

Трябва ли на неграмотните да бъде забранено да гласуват? Такъв въпрос се породи след последните избори, на които стана ясно, че има партии, за които близо от половината от избирателите са с основно или по-ниско образование.

"Такова ограничение трябва да се наложи. Не може хора, които слабо говорят български и не разбират в каква обстановка се намират, да правят избор. Политиката не е магазин, въпреки че някой хора купуват вота именно на такива неуки хора”, коментира в „Здравей, България” бившият депутат Павел Чернев.

НС евентуално ще гледа изборния референдум днес

Извънредно заседание на Народното събрание се проведе от 14 ч. днес. В дневния ред имаше една-единствена точка - за провеждането на изб...

"Завършеното образование е критерият, че си адекватен в обществената обстановка. Най-правилното е да има завършено поне основно образование. Нека да престанем да оставяме хора, които не знаят къде се намират на географската карта, да определят съдбите на цял народ", коментира още Чернев.

Според него обаче това е обвързано с отново отменената тема за задължителното гласуване. Когато има такова, трябва да бъде свързано с образователния ценз.

По време на разговора репортер на "Здравей, България" се включи с мнения на роми. Част от тях заявиха, че нямат никакво образование, но са прочели бюлетината за евровота и са гласували сами, без никой да ги насочва. Споделиха, че са дали гласа си за "Евророма", въпреки, че партията не фигурираше самостоятелно в бюлетината. На въпрос дали биха се почувствали ощетени, ако им бъде отнето правото да гласуват заради липсата на образование, ромите потвърдиха, че биха се почувствали "обезщетени".

"Хората, които са неграмотни, могат да бъдат лъгани и купени. Те не могат реално да участват в държавния и обществен живот. Конституцията обаче казва – всеобщо равно, пряко и тайно гласуване. Този текст има пряко действие и следователно този спор е само теоретичен, тъй като текстът е категоричен и не може да бъде променян”, заяви от своя страна адвокат Марин Марковски. Той допълни, че не може да не се съобразяваме и с принципите в Европейския съюз.

КСНС: Изборите ще се проведат между 28 септември и 12 октомври

Предсрочните избори ще се проведат в периода от 28 септември до 12 октомври. Това обяви президентът Росен Плевенелиев след продължилото...

На тези думи Павел Чернев обясни, че е възможна промяна на Конституцията.

"Трябва да кажем на ЕС, че няма да се съобразяваме с всички идиотски правила, които ни налагат и да си решим проблема на място. Купуването и продаването на гласове е балкански синдром, а не общоевропейски и трябва да си го решаваме на територия”, допълни бившият депутат.

"Разпоредбите в Наказателния кодекс, които предвиждат, че купуването и продаването на гласове е престъпление, трябва да се променят. Този, който купува гласа, трябва да се наказва много по-тежко. В момента при такова огромно количество престъпления няма образувано нито едно наказателно производство”, коментира адвокат Марин Марковски.

Според Борис Аргиров от "Евророма" всеки гражданин има право да даде вота си и категорично не се съгласи с идеята да се забрани на неграмотните да гласуват.

Изпълнителното бюро на БСП се събра, партията няма да предлага дата за предсрочни избори

На Консултативния съвет по национална сигурност при президента БСП може би няма да предлага дата за провеждане на предсрочни парламента...

"Крайно време е всички националистически партии да се съберат в едно, за да могат да влязат в парламента и няма да има тези дебати", заяви Аргиров. Той е на мнение, че не само ромите се продават, но и българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com