Румен Радев: Драстично изоставаме с реални социално-икономически мерки

5749
Румен Радев: Драстично изоставаме с реални социално-икономически мерки
Снимка: БГНЕС

"Никога не съм казвал да падат ограниченията, въведени заради борбата с коронавируса. Казах ясно: "Време е да мислим за ясна национална цел. Как по-бързо да излезем от тази ситуация". Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БТВ.

„Когато се цитира Световната здравна организация, трябва да се цитира в пълния й обем, там премиерът изгодно пропусна, че в обръщението на СЗО се казва, че в тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване, установяване на контактите и изолация. Той много ясно призовава за свободно безплатно тестване. Защо България не се вслушва в това?“, попита президентът. “И когато говорим за безплатно тестване, ние отдавна изтървахме този момент“, допълни Радев.

Румен Радев няма да налага вето върху промените в Закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета

Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които се приемат промените в закона за извънредното положение и актуализацията на бюд...

„Ако някой каже, че няма да тестваме масово, защото тестовете били скъпи – ами миналата година дадохме огромни пари за правителствен самолет, газопроводи и други. Много пъти съм казвал, че този приоритет на правителството в инвестиция в инфраструктурни обекти трябва да бъде обърнат – трябва да се инвестира в човешки капитал, защото ако бяхме дали повече за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност“, заяви Радев.

Той обаче бе категоричен, че никога не е бил срещу решенията на щаба и апелира за спазването им. „Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална дистанция – това е безспорен положителен факт, кабинетът навреме активира нашата промишленост да шие облекла, а и активно разгърна една, бих казал, хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни масови тестове трябва да бъдат осигурени“, подчерта Радев.

„Когато безработните се множат всеки ден, не е време да се занимават хората с политически битки. Не е време за такова нещо и аз нямам намерение да участвам в него. Премиерът трябва да е наясно, че българският народ не е публика, от която да се очакват непрекъснато аплодисменти“, заяви Радев, коментирайки защо той и премиерът не са единни в условията на криза.

По думите на президента разривът е настъпил след ветото, което той наложи върху някои от текстовете в Закона за извънредното положение. „Защо беше тази реакция с моето вето? Всички депутати го приеха, включително и от ГЕРБ, „Льо Монд“ цитира и даде положителна оценка на това вето, защо тогава трябваше да има такава негативна реакция?“, попита Радев.

На въпрос дали критиката в последното обръщение на президента не е била заради дълбоко лична драма, Радев съобщи, че между двете няма връзка. „Нямам нужда от личен говорител, който да обявява смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиера да бъде такъв. Той се провъзгласи по самоинициатива, благодаря му“, съобщи Радев. И допълни, че два часа преди ветото е звъннал на премиера и му е обяснил на кои разпоредби от Закона за извънредното положение смята да наложи вето. „Не само на Борисов, направих го на лидерите на всички политически групи“, уточни той, като допълни, че дотогава са се чували по-често, но след това тези разговори са престанали.

Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати

Така президентът Румен Радев коментира решението на депутатите да дарят заплатите си. "Уважаеми народни представители, дарението за ме...

На въпрос редно ли е да се използва казармен език, президентът отговори, че самите депутати са свикнали да действат по командата на Борисов. „Как се стигна до това отказване от заплати – по команда на Борисов. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван, казарменият език не ми е присъщ“, допълни президентът. „Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха казуса с дарителството в политически фарс, който се разигра в парламента, по команда. Очаквам парламентът да бъде на висотата на своите функции като най-висш орган, все пак ние сме парламентарната република, а не да играе по волята на изпълнителната власт и министър-председателя“, каза още Радев. „Дарителството е индивидуален акт, а в Народното събрание се разгоря един фарс – не е това начина, можеше да стане по съвсем различен начин“, заяви той и уточни, че е дарил цялата си заплата още през март на възрастни хора във Видин.

Президентът заяви, че е подписал указа за удължаване на извънредното положение, защото той е дошъл по предложение на експертите. „След като експертите са го предложили и изп. Власт го е утвърдила, аз съм подписал указа, но съм казал какво очаквам

"За здравните мерки има консенсус – българите спазват социалната изолация, но драстично изоставаме с въвеждането на социално-икономическите мерки и това всява напрежение“, подчерта Радев. Той уточни, че не е бил уведомен за въвеждането на извънредното положение от 13 март, като е разбрал за това от медиите.

Относно схемата 60/40 Радев коментира, че при корекцията, в която държавата поема и осигуровките, все повече работодатели се включват в мярката. „Задължително трябва да има помощ и за най-бедните – в момента ние нямаме никакви безвъзмездни мерки – това е препоръката на повечето световни икономически организации – закъсняхме, другите държави въведоха светкавични мерки за подпомагане на най-уязвимите. Важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях“, допълни президентът.

„Какво става с гладния човек – той излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки“, подчерта Радев. За най-застрашените трябва да има ваучери за храна и подпомагане за тях. „Още от първия ден предложих разглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. Има резерв, който правителството не обсъжда, а това е важно, защото той определя размера на заема, който ще вземем – дали ще е 10 млрд. и поколения след нас ще го използват, или ще ползваме резерви“, допълни той.

Радев: Сити хора вземат решения, а гладният човек излиза на улицата

Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но ...

„Как другите държави веднага взеха мерки за помощ на хората, изключително важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях – това влияе на психиката на затворените хора – когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива много бързо, потвърдиха и от СЗО. Към мен има молби от деца с аутизъм, за които е непосилно да стоят вкъщи, затова мерките трябва да бъдат преосмислени. Идва момент, в който хората прекрачват една бариера и видяхте какво стана във Великобритания – времето се затопли и всички излязоха навън, а полицията не можа да ги спре. Затова е по-добре от Щаба да кажат – излезте в парка, дори и по един родител с дете, или отворете Витоша – нима е по-опасно от хора, затворени в един трамвай? Много по-опасно е хората в един момент да омаловажат мерките“, смята Радев.

На въпрос кой би трябвало да поеме отговорността, ако мерките бъдат разхлабени, но има пик на заболеваемостта, Радев каза, че не приема премиерът Борисов да гради образа си на спасител върху лоши новини. „Премиерът е опитен и обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да се гради образ на спасител върху страха – трупове, гробове, ад“, допълни той.

„Безработицата е най-голямата беда“, цитира Атанас Буров президентът и призова да има баланс между здравни, социални и икономически мерки. „Засега този баланс не е постигнат“, допълни той.

На въпрос дали одобрява включването на армията в помощ на властите, Радев заяви: „В тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да помага, но когато се вменяват правомощия за употреба на сила не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите“.

„В никакъв случай не съм се опитвал да прикривам информация, нито един документ не е скрит. Изнесеният запис беше част от разговора, който аз не съм предизвикал, аз не знаех изобщо за тази проверка, то се разбра и от изтеклите записи“, заяви той по повод пуснатите от прокуратурата записи.

Радев ходи като злобна дърта свекърва след нас

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира в Смолян изявлението на държавния глава Румен Радев, в което той отправя критики къ...

По повод вчерашната смяна на ръководството на Българската банка за развитие, президеннтът заяви: „Действията по освобождаването на борда и директора нямат значение, след като заемът вече е отпуснат, това е прах в очите. Едрият бизнес отдавна стана приоритет за тази банка, въпреки че тя бе създадена за подпомагане на малкия и среден бизнес“, допълни той.

„Уважавам решението на Светия синод, нека всеки бъде с молитвите си където реши – вкъщи или пред храма“, заяви по повод днешното решение за отбелязване на празниците президентът.

 „Нацията трябва да се обединява около ясни цели и те да ни водят към бъдещето. Трябва да имаме ясна национална цел – възможно по-бързо да е върнем към някакъв относително нормален живот. Нека мислим за нов модел за управление на кризи и за модел за социално-икономическо Възраждане“, призова в заключение Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com