Руски сайт забърка Сакскобургготски в странен сюжет за 22 тона злато от Русия

10943
Руски сайт забърка Сакскобургготски в странен сюжет за 22 тона злато от Русия
Снимка: БГНЕС

Руски сайт забърка цар Симеон II в странен сюжет, при който Москва отказва да му възстанови 22 тона злато, които той всъщност никога не е искал. Списанието “Аргументи и факти” се позовава на решение на Европейския съд по правата на човека, предава 24 часа.

Според интерпретацията на изданието България има право да иска 22 тона злато и 50 тона сребро от Москва. Те са били прехвърлени на Русия през 1960 г. от властите у нас срещу това СССР да изплати заемите ни на западни страни. В материала руската медия твърди погрешно, че Симеон II е американски гражданин. Както и че е поискал да му се върнат освен дворците и горите и златните активи, платени на СССР. В ЕСПЧ обаче семейство Сакскобургготски има претенции към България само за имоти.

Дежавю: 20 години по-рано Симеон II спечели народната любов с думите: промяна, почтеност и надежда

Речта на Симеон Сакскобургготски, с която той влезе в политиката на 6 април 2001 г., а два месеца по-късно спечели парламентарните избо...

“Аргументи и факти” отбелязва, че Конституционният съд на България по предложение на българското правителство е взел решение за възстановяване на царската собственост. След това било необходимо да се приеме специален закон, регламентиращ конкретен списък на имуществото на бившия монарх. Според руската медия законодателният акт трябвало да отразява, че активите, платени от СССР през 1960 г., са царска собственост, което означава, че те подлежат на връщане. Изданието добавя, че българският парламент под различни предлози започнал да забавя приемането на закона за собствеността.

Руснаците твърдят, че Европейският съд за правата на човека е поискал от българското правителство да приеме закона. При подобна хипотеза щяло да стане ясно, че златото и среброто - изцяло или частично, принадлежат на царя. Руски експерти са убедени, че ЕСПЧ няма право да разглежда подобни спорове, тъй като това не е икономически арбитраж. И допълват че, Москва има приоритет на националното законодателство пред международното.

Като “фалшиви новини” определиха цялата публикация приближени до царя. А чрез канцеларията на Симеон II адвокат Михаил Екимджиев, който представлява царя и сестра му Мария Луиза в Страсбург, обясни, че делото им касае само незаконния мораториум на Народното събрание и в него няма нищо, свързано със злато. Става въпрос за наложения през 2009 г. от НС мораториум върху царските имоти, с който му беше забранено да се разпорежда и да ги експлоатира. Той засягаше най-вече горите в Рила. Европейският съд по правата на човека призна, че държавата е нарушила правото му на собственост и на справедлив процес, и даде 6 месеца на правителството и царя, за да се разберат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му причинени. Морални вреди самият Сакскобургготски не претендира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество