РЗИ: Боите за яйца не са вредни

13401
РЗИ: Боите за яйца не са вредни
Снимка: Getty Images / Guliver

Боите за яйца не са вредни. Това установи проверка на БНТ. Миналата седмица репортер на телевизията занесе три вида бои в лаборатория на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Днес от там обявиха, че боите не са вредни за здравето на хората.

Великденска атмосфера завладява Регионалния исторически музей в Шумен

В следващите дни Великден ще завладее Регионалния исторически музей, където ще бъде отворена работилница за изписване на великденски яй...

И при трите вида бои за яйца, които са анализирани, експертите не са открили нарушения. Багрилата са годни за употреба, категорични са от РЗИ.

"Вие донесохте 3 броя бои за яйца – трябваше да съдържат тартразин, азорубин и брилянт синьо показаха, че са в рамките на допустимото, в рамките на етикетираното, няма никакво отклонение. Другото, което е, че няма никакво значение дали ще е капсула, дали ще е прахообразна", обясни Антонина Ангелова от инспекцията.

В багрилата не са открити катрани. ОТ РЗИ уточниха, че по-вредно за хората е преяждането с яйца, а не толкова боите,с които са украсени. Напомниха обаче, че не толкова боите биха навредили на здравето ни, колкото преяждането.

"Боите за яйца са разрешени, все пак това е повърхностно боядисване на яйцето, хората не ядат черупката, ако евентуално нещо проникне, биха могли да си го изчистят, измият. Все пак човек на Великден – един път в годината яде боядисано яйце, надявам се да не изяде много яйца. Т.е. всичко е въпрос на умереност", каза още Ангелова.

НИМ с вход свободен за Великден

На Велика събота – 19 април 2014 г., входът на Националния исторически музей /НИМ/ ще бъде свободен за посещение от 9.30 до 18:00...

При предишни анализи на оцветители за яйца експертите също не са откривали нарушения, посочват още от БНТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com