С навеждане не става, студентите се събудиха, казват знакови фигури

42420
С навеждане не става, студентите се събудиха, казват знакови фигури

Над 30 доценти и преподаватели подкрепиха своите студенти, които окупираха 272-ра зала в Софийския университет, журналистическия факултет на университета, математическия, както и НБУ.

В журналистическия факултет двама студенти останаха двама души, които прекараха нощта там. Единият от тях заяви, че окупацията е безсрочна и няма да спре днес, както беше съобщено в сряда от доста медии. Искаме честност, прозрачност и повече информация за всичко, което се случва в държавата.

Безсрочна окупацията на СУ

Студентската окупация на най-големия университет в България ще продължи безсрочно. Това заявиха протестиращите студенти, които вече тре...

Къде другаде, ако не тук – това каза и Иван Бедров, който също беше в журналистическия факултет. Трябва да покажем на младите колеги, че с навеждане не става, добави той.

Ще има резултат – това каза и професорът по конституционно право Георги Близнашки в сутрешния блок на Нова телевизия. В обществото ни вече има дълбок разлом, има сблъсък между гражданското общество и олигархията, подчерта Близнашки. Сега се отива към нови форми на протест – улицата вече се уморява, но студентите поеха щафетата.

Прочетох как това са мои лични амбиции, написани в някои медии и неподписани от никого или от „екип”. Не смятам за нужно да го коментирам, каза Близнашки.

Когато университетът се събуди, когато се вдигне градусът, обикновено правителствата падат. Нека си спомним, че 1990 година 50 студенти окупираха сградата на СУ – после знаем какво стана, дори злонамерените историци, подчерта професор Калин Янакиев. За първи път студентите в 272-ра зала слушат лекции.

Окупираха и Математическия факултет на СУ

Студенти от Математическия факултет на Софийския университет са окупирали най-голямата зала в сградата, съобщи Симеон Цветков, член на ...

Решението на Конституционния съд за Делян Пеевски показа, че цинизмът с политическата ситуация в България продължава – това е поводът за студентското недоволство, заяви професор Янакиев.

На въпрос ако казусът „Пеевски” се върне в Конституционния съд с друга формулировка, както възнамерява президента, ще има ли друго решение за депутатския статут на медийния магнат, Георги Близнашки заяви, че случаят е висящ. В момента депутатският статут на Пеевски не е върнат реално, защото КС не реши нищо с мнозинство, каза той. Ново решение ще е само тълкувателно, но каквото и да е то, няма да повлияе на сегашната ситуация на категорично. Няма да има решение „да, Пеевски се върща” или „не, Пеевски не се връща”, каза Близнашки.

Истината е, че обществото не желае да се примири с това „разтягане като дъвка” на Конституцията на страната. Тук става дума за възстановяване на обществения морал, което е далеч по-висша цел, подчерта изрично Близнашки.

Нека спекулациите за политически реваншизъм да престанат – протестът ДАНСwithme не беше това, там имаше хора с различни политически виждания, аз бях там и видях, заяви професор Янакиев.

Окупация и в НБУ

След като днес сутринта студенти окупираха зала 272 в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, акцията беше повторена ...

Пълни глупости са твърденията от БСП, че ако съм бил депутат от червената партия е нямало така да говоря, изсмя се Близнашки. В събота, по време на събранието на БСП ще разберам докъде ще стигнем – дали ще ме изгонят. В момента този тон се задава от най-ретроградните крила на БСП – да не забравяме, че това е бившата комунистическа партия, завърши Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com