С празничен Водосвет в храма „Св. Патриарх Евтимий“ в София ще бъде почетена паметта на светеца

1346
С празничен Водосвет в храма „Св. Патриарх Евтимий“ в София ще бъде почетена паметта на светеца
Снимка: Столична община

На 20 януари, честваме паметта на един от най-големите закрилници на българския народ и бележит книжовник Св. Патриарх Евтимий Търновски. По този повод в новостроящия се храм, именуван на светеца, намиращ се в София, квартал Люлин, ул. Димитър Талев (до 40 СУ) ще бъде отслужен тържествен водосвет.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий. Проектът е с разгърната площ от 1837 кв.м, което го прави най-мащабния такъв стартиран праз последните 35 години. Основният камък за градежа му е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. До момента в храма са излети са основите, изграден е подземният етаж, първата плоча, като продължава работата на кота 4.50 до 7.80. Купени са и десет камбани. Инициативата е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин".

От сдружението "За национален и духовен възход - Св. Патриарх Евтимий Търновски" и членовете на църковното настоятелство на новостроящия се храм канят всички миряни да почетат видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство.

Благотворителната кампания продължава и в момента. Всички могат да станат съпричастни към проекта, чрез банков превод на IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...