Сачева: Социалната система все още издържа на натиска (ВИДЕО)*

6428
Сачева: Социалната система все още издържа на натиска (ВИДЕО)*
Снимка: БГНЕС

Натискът върху социалната система все още не е застрашаващ, данните са динамични и се увеличават. Затова искаме актуализация, за да ни даде най-добра защита за най-лошият сценарий. Това каза на песконференция в МС социалният министър Деница Сачева и добави: Готвим се за най-лошото.

Общият брой на всички издадени болнични до момента е 176 086, болничните  по причина карантина са 5 282, болнични с указания за коронавирус – 2 072. Важно е, че ако миналата седмица средният брой на болничните за седмица е бил 300 - 350 на ден, от началото на тази седмица средният им брой е вече 670 до 700 на ден. Това каза още социалният министър.

На 31 март е регистриран най-големият пик на безработни за ден - 4 777 - своеобразен рекорд за системата. 3 327 от тях са съскратени точно заради "извънредното положение". Те са основно в областите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Има и малка добра новина - 603-ма души са си намерили работа само вчера. Търсят се IT специалисти.

Има много сигнали за безработни с необработени документи от работодател, каза Сачева и ги посъветва: Да се регистрират в Бюрата по труда, след това ще си подадат документите - сроковете са удължени с 14 - дни след края на извънредното положение - което вече е до 13 април.

По схемата 60 на 40 вече има подадени 59 заявления. Очакваме да нарастнат значително, каза министърът. До края на седмицата се очаква одобрението на плана от ЕК, за да може още следващата седмица да започне и разплащането по мярката, обясни тя.

НОИ открива телефон за въпроси, свързани с обезщетенията за безработица

Временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица, откриха от НОИ. Всяко ...

Хората които са в неплатен отпуск и трябва да се грижат за децата си, които не ходят на градина, училище или гледат свой близък, който е в невъзможност да се обслужва сам, попадат в защитените категории, които са включени и в Закона за извънредното положение. Те биха могли да се договорят със своя работодател както работа от вкъщи, така и за работа с намалено работно време. Същевременно техният работодател може да се възползва от мярката 60/40 и за тези хора, на които им даде възможност да работят с намалено работно време. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС социалният министър Деница Сачева. Тя уточни още, че тези хора ще могат да кандидатстват и за безлихвен кредит до 1500 лв.

Попитана дали се обмисля даването на конкретна сума на тези хора, министърът отговори, че на този етап такова нещо не се обсъжда, тъй като все още се правят разчети по отношение на това колко хора ще бъдат засегнати и какви ще бъдат нуждите.

"В момента препоръчваме да се използват всички съществуващи мерки", заяви тя и добави, че по отношение на самонаетите експертите във ведомството работят и чакат да получат информация от НАП какви доходи са декларирали през 2019 г.

"От една страна ще отворим мярката за безлихвен кредит до 1500 лв. за самонаетите, а от друга страна, за тези които са под определен общ годишен доход, ще потърсим механизми за директно подпомагане", обяви още Сачева.

Социалният министър припомни, че каква ще бъде солидарността, която всички хора търсят в момента, зависи и от това колко честни и почтени са били досега към държавата.

Управителят на НОИ: Подготвени сме за безработицата

"Да, очаква се да има безработица, която ще се увеличи. Това са на първо място хората, които се връщат от чужбина. Но ние имаме готовно...

Пенсиите: "Молбата ми е в периода от 7 до 12 април хората в активна възраст да ползват пощите след 12, преди това да са само възрастни хора, за да си получат пенсиите.", каза Сачева. Раздаването им започва на 7 април (когато всички, които получават пенсии по карти, ще я получат) и ще се удължи, вкл. и след Великден. С условия - по пощенските станции да се спазва графика и социалната дистанция. Някои облекчения: Може предиварително възрастните да подадат заявления за получаване на пенсиите вкъщи. Може сумата да се получи и от упълномощено лице срещу еднократно изрично заверено пълномощно. Или от роднина първа линия с личната карта на пенсионера. Ще има и великденски допабвки за всички пенсионери с под 163 лвл пенсия, ще получат по 40 лв.

Лични асистенти: Има 2389 души с подадени заявления за социалната услуга. 31 365 действащите в момента са 133.

При социалните помощи нарастването е малко – само с 2000 души, но сме в началото на кризата, уточни Сачева. Към момента 23 000 души получават социални помощи.

Патронажна грижа: Всеки в нужда от лекарства, храна или други стоки може да се обърне към общината - всички са посочили телефони за заявки по мярката - и да бъде включен в програмата, обясни министърът. Тук очавканията са почти 45 000 души да бъдат обхванати от услугата.

Топъл обяд: Увеличава се обхвата на услугата. Над 17 000 души ще бъдат с подсигурен топъл обяд.

Деница Сачева: 1 300 безработни са се регистрирали само за ден

Социалният министър Деница Сачева съобщи пред BTV, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. По последни д...

МТСП и БЧК: Още около 40 000 души ще могат да бъдат подпомагани с индивидуални хранителни пакети от акция на социалното минситерство и БЧК. Опитваме се да обхванем и голяма част от просещите и бездомните, които в момента са без възможности да се прехранват. Ще се постараем да обхванем и хората без лични карти – разчитаме регионалните власти да подадат информация за такива. Ще се опитаме поне да им осигурим хран, каза социалния министър.

И за финал: След почти 3 седмици "извънредно положение" в страната Сачева ще издаде заповед за условията на труд, които работодателите трябва да осигурят на работниците си днес. Някои от важните неща в нея, освен спазване и осигуряване на хигиена в помещеинята са: временно отстраняване от работа на служители с грипоподобни симптоми, реорганизация на работните пространства за осигуряване на дистания и поставянето на пропускателни пунктове за мерене на температура.

Цялата пресконференция в Министерския съвет, можете да видите в следващото видео.

* Допълнена 12:17 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com