Само за пет месеца: 50 нападения над влакове у нас

6375
Само за пет месеца: 50 нападения над влакове у нас
Снимка: БДЖ

50 нападения срещу влакове на държавните железници са регистрирани от началото на годината. 13 са покушенията срещу влакове на БДЖ от началото на годината с поставяне на препятствия върху релсите, три пъти повече са посегателствата с камъни по мотриси и тренове на превозвача, предава Монитор.

Тъжната статистика на терора многократно е била обект на материали в медиите, но без реално решение на проблема. Вандалските актове стабилно се увеличават като през 2018 г. те са били 45. През 2019 г. замеряни с камъни са били 59 влака, а над 80 композиции са били нападнати през изминалата година.

Три влака бяха обект на вандализъм само за няколко часа

Само в рамките на няколко часа днес три влака бяха обект на нападение с камъни в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня. П...

Най-често нападенията от началото на годината са в Пловдивско, в участъка Труд – Филипово, показват данните на БДЖ. Само за ден два влака са нападнати. Първият е спрян и замерян с камъни. Случката е от покрайнините на Нова Загора с влак, воден от нов локомотив на железниците. Според разказа на един от пътниците - Борислав Лазаров, на релсите са оставени гума и камъни, което е принудило машиниста да спре композицията, предаде Нова телевизия. Отново по разказа на пътника, след като отварят вратите, влакът е нападнат от група мъже, които започват да хвърлят различни предмети по вагоните.

"Излязохме от гара Нова Загора, когато влакът набра висока скорост - 80-100 километра. В един момент се чу адски удар, като гръм. Вагоните се залюляха и влакът спря като след аварийна спирачка. Видях две джанти, които бяха смачкани от преминаването върху тях, имаше и големи камъни”, обясни Лазаров. Пътниците си помислили, че влакът дерайлира заради залюляването на вагоните, което се е получило.

"Докато машинистът правеше оглед, група хора наскача от близката махала. В момента, в който отворихме вратите, започнаха да замерват влака с каквото им падне. Бяха някъде около 30-ина души, може и повече”, добави още пътникът. По думите на Лазаров никой не е направил обстоен оглед на композицията след случката. Няколко часа по-късно в Пловдивско друга мотриса става обект на нападение, научи "Монитор“. За щастие няма данни за пострадали пътници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com