Седмицата в абсурди (15 - 19 април)

5148
Седмицата в абсурди (15 - 19 април)
Снимка: Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 15 април

СЪБИРАТ ЛИ СЕ ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ НЕОНАЦИСТКИ ОРГАНИЗАЦИИ?*

Българският национален съюз (БНС), създаден от Боян Расате и традиционен организатор на Луковмарш, организира срещата на 20 април – датата, когато е роден Адолф Хитлер и е поканил "едни от най-крайните нацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия".

Коментар на Actualno.com: Ама защо ли продължаваме с риторични въпроси ... И пак ни напъва - МВР? ДАНС?

И ШЕФЪТ НА СПЕЦСЪДА СЕ ПОЯВИ С ИМОТИ НА НИСКИ ЦЕНИ

Два парцела в Банкя по 12 евро на кв. м. е закупил шефът на Специализирания апелативен наказателен съд Георги Ушев през 2017 г., пише сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Имотите са урегулирани за ниско строителство - в центъра на Банкя. Справка в сайтовете за продажба на имоти показва, че УПИ в Банкя много трудно може да се намери на цена под 50 евро.

Коментар на Actualno.com: Не се появиха само хора, които не са на високи постове!

НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ: 20 Г. ЗАТВОР ЗА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА

20 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба – това е наказанието за отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Като съучастници са посочени другите двама – зам.-кметицата Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров. Те получиха съответно 15 и 12 г. лишаване от свобода.

Коментар на Actualno.com: Ще цитираме адвокат Хаджигенов: "Иванчева, ако беше изяла Ваклин и децата му, нямаше да ѝ дадат 20 години"

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ: С 300% СА НАРАСНАЛИ СЛУЧАИТЕ С МОРБИЛИ, А МОЖЕ И ПОВЕЧЕ

"Макар тези данни да са условни и непълни, те показват една тенденция. В много страни има огнища на болестта. В редица региони е регистриран значителен ръст на случаите", съобщи здравната организация.

Коментар на Actualno.com: В редиците на антиваксърите има морбилизация!

Вторник, 16 април

ТРЕТА ПАРТИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ГЕРБ, БОРИСОВ: ОБЕДИНЯВАМЕ СЕ СРЕЩУ ПЪЛЗЯЩА ДИКТАТУРА

И дядо ми е бил николапетковист – с тези думи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни колко лесно приема ПП "Никола Петков" в еврокоалицията на ГЕРБ.

Коментар на Actualno.com: Бате Бойко да пълзи? Не, не е възможно!

ВАКЛИН НЕ ИСКА ДА ГОВОРИ ЗА НЕЩА, КОИТО "МОЖЕ БИ СА ОМРЪЗНАЛИ НА ХОРАТА"

Относно това "светнала ли е" Иванчева, Ваклин подчерта, че експертизата била качена в интернет и там пишело кой колко е "намазан" с флуоресцентно вещество. Той не пожела да влиза отново в обяснения за неща, които "може би са омръзнали на хората". Съответно не беше попитан и относно доходите му и дали всъщност има достатъчно декларирани пари, за да даде подкуп от 70 000 евро – тема, на която Actualno.com подробно обърна внимание.

Коментар на Actualno.com: А вие опитайте, г-н Ваклин, може и да не са омръзнали.

СМЕТНАТА ПАЛАТА ДАВА ПАРТИИ ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ, ГЕРБ НЯМА НИТО ЕДНО ДАРЕНИЕ ЗА 2018 ГОДИНА

Оказа се, че 6 от неподалите отчети партии го правят за втора поредна година. Именно заради това Сметната палата праща сигнал до прокуратурата, тъй кат о по закон партиите, които две поредни години не се отчетат, следва да бъдат разпуснати (чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за политическите партии /ЗПП/).

Уникално или не, но през 2018 година няма нито едно доброволно дарение за управляващата партия ГЕРБ, сочи отчета им. Държавната субсидия на партията на Борисов обаче е най-голяма - 15 181 000 лева, като само от лихва по депозит има още 2800 лева.

Коментар на Actualno.com: И защо така никой не иска да дари поне една стотинка? Толкова ли няма ... любов?!

БОРИСОВ Е ГОТОВ ДА ПОМАГА ЗА "НОТР ДАМ" С РЕСТАВРАТОРИ И ПАРИ

По думите на премиера България има изключителни реставратори и живописци. Така България ще се включи във възстановяването на този символ на християнството.

Коментар на Actualno.com: С нашите пари! А Борисов като иска да решава френски проблеми, да види Френската гимназия!

Сряда, 17 април

ГЕШЕВ НЕ СЧИТА ЗА ВАЖНО, ЧЕ ДРУГ ЧОВЕК МОЖЕ ДА Е ПИСАЛ В ТЕФТЕРЧЕТО НА ИВАНЧЕВА

Той обяви за манипулация медийни статии, че има паднали доказателства. Това е манипулация, зад която стоят определени политически и олигархични кръгове, определени журналисти, каза прокурорът, който заяви, че било манипулация твърдението, че Иванчева не била писала в тефтера си – била писала, писал бил и Петко Дюлгеров, но и друг човек, но това не било съотносимо в делото.

Коментар на Actualno.com: Така де, колко да е важна някаква си справедливост - парите и властта са важни!

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА "ЛУКОВМАРШ" СЕ ВИЖДАТ КАТО РЕПРЕСИРАНИ ОТ ПЕЕВСКИ ДИСИДЕНТИ

Уникално или не, но Българският национален съюз (БНС), за който се разбра, че събира в България на 21 април някои от най-знаковите организации в Европа, свързвани с неонацизма, се оплаква в официалния си сайт, че се правят опити да им бъде нарушено правото да изразяват мнение. Внушението е, че това се прави от депутата от ДПС Делян Пеевски чрез свързваната с него компания "Лафка".

Коментар на Actualno.com: Ха-ха-ха! Пеевски зорлем ще направи едно добро дело, без и да разбере сигурно.

КРИЗАТА ЗА КАДРИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО: ПО-ТРУДНАТА МАТЕМАТИКА В 133 СУ "А. С. ПУШКИН"

Как се усвоява математиката за 7 клас, учена на пресекулки с няколко различни учители - това ще покаже през юни на външното оценяване "късметлийска" паралелка от 133 СУ "А.С.Пушкин". Същите деца преди две години имали подобно затруднение и с другия основен предмет – българския език. Защо се случва това – Actualno.com опита да разбере в разговор с директора на училището Даниела Борисова. Говорихме с г-жа Борисова по сигнал на разтревожени родители и поискахме изясняване на ситуацията и от РУО - София. От отговора стана ясно, че е имало 8 случая, когато различен учител по математика почва да води часове в училището само в рамките на няколко месеца.

Коментар на Actualno.com: И по-трудно ще става!

МЕДВЕДЕВ ПРИКАНИ РУСНАЦИТЕ ДА СВИКВАТ ДА СА ГЛАДНИ

Медведев отбеляза още, че постепенно се променя структурата на икономиката - Русия все по-малко зависи от пазарите на суровини и е по-готова за външен шок. Според него резултатите от развитието на икономиката трябва да се превърнат във факт от всекидневието на руснаците, а не да останат само "новина от телевизора."

Коментар на Actualno.com: Скоро и Бойко така!

МАНОЛОВА ОБЯВИ ПОБЕДА ЗА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ В ЕС, НО ИМА ОЩЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ СТЪПКИ

Европарламентът гласува законови поправки за двойния стандарт, но те трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет.

Коментар на Actualno.com: Хубаво е да не се говори преди да дойде истинският край!

Четвъртък, 18 април

АРЕСТУВАХА КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ГВАТЕМАЛА, ИСКАЛ ДА ПЕЧЕЛИ КАТО УБИВА СЪПЕРНИЦИТЕ СИ

Политикът от дясноцентристката партия Съюз за национална промяна Марио Естрада планирал да използва пари от търговия с наркотици, за да поръча убийства на съперниците си и да спечели изборите.

Коментар на Actualno.com: Иновативна тактика без никакъв спор!

БАНЕВА ОФИЦИАЛНО СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ЕВРОДЕПУТАТ, ИВАНЧЕВА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ВПИСАНА

Този път обаче Банева не е независим кандидат както на предишните евроизбори през 2014 г., а е водач на партийната листа, регистрирана от "Българско национално обединение". "Българско национално обединение" е партията, която предложи през 2016 година като кандидати за президент и вицепрезидент Митьо Пищова и Радо Шишарката.

Коментар на Actualno.com: Бай Ганьо прави избори!

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ В РУМЪНИЯ НА ПЪТ ДА СПАСЯТ ЛИДЕРА СИ ОТ ЗАТВОР СЪС ЗАКОНОВА ПРОМЯНА

Румънският сенат одобри закон, който може да сложи край на редица течащи в момента разследвания срещу високопоставени политици и държавни служители. Сред политиците, които ще се възползват от промяната, е лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня. Той обжалва присъда за склоняване на служители към престъпления по служба. По новия закон престъплението ще е с изтекла давност. Ако бъде осъден за склоняването, Ливиу Драгня трябва да влезе в затвора, защото вече има условна присъда за манипулиране на изборни резултати.

Коментар на Actualno.com: Румънските комунисти са по-смели от нашите - директно си действат явно законово, нашите са потайни!

ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ СМЯТА, ЧЕ ПАРЛАМЕНТЪТ ПРАВИ ГЛУПОСТИ СЪС ЗАКОНИТЕ И ДАДЕ ПРИМЕРИ

За да не е голословен, в сутрешния блок на БНТ Вълчев даде и пример - наказанието за убийство на горски служител е по-тежко от това за убийството на бременна жена или дори на премиер.

Коментар на Actualno.com: И какво от това, още са си в парламента!

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГАРАНЦИЯТА ОТ 10 000 ЛЕВА НА ЛЮТВИ МЕСТАН

Един от аргументите на магистратите е, че нямали яснота за имущественото състояние на политика.

Коментар на Actualno.com: Не знаят къде е регистърът на КПКОНПИ ли?!

ХОСПИРАЛИЗАЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ РАСТАТ ГЛАВОЛОМНО, ЕФЕКТЪТ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА Е НУЛЕВ

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души на година, с което страната ни е на първо място в ЕС. Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на отбелязването на Европейския ден на пациента у нас.

Коментар на Actualno.com: Тук няма да коментираме - само ще кажем, че ще дойде време за хоспитализация за всички и няма да има значение тогава кой какъв е бил!

Петък, 19 април

СЛУЖИТЕЛ НА ОТРЯДА ЗА БОРБА С ТЕРОРИЗМА Е АРЕСТУВАН ЗА ИСКАНЕ НА ОТКУП

„Служителят е на ръководно ниво“, обясни главният секретар на МВР. „Автомобилът е „Мерцедес“. Няма как да кажа каква сума е поискана, има образувано досъдебно производство“, коментира Ивайло Иванов.

Коментар на Actualno.com: А човекът просто е обменял опит сигурно, за да се усъвършенства в работата си.

СБА ПИТА ДАЛИ "АВТОМАГИСТРАЛИ" МОЖЕ ДА СТРОИ АМ "ХЕМУС" - СЪМНИТЕЛНО Е

През последните 8 години държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнила проекти за близо 200 милиона лева, като нито един от тях не е бил за проектиране и строеж на магистрала. Това става ясно от информация, която Съюзът на българските автомобилисти – СБА поиска от Държавната агенция "Пътна инфраструктура" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Коментар на Actualno.com: Хич и не е съмнително какво става, когато нямаш и една поръчка опит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com