Седмицата в абсурди (21 - 25 януари)

4905
Седмицата в абсурди (21 - 25 януари)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 21 януари

26 МИЛИАРДЕРИ ИМАТ ТОЛКОВА ПАРИ, КОЛКОТО ПОЛОВИНАТА НАЙ-БЕДНО НАСЕЛЕНИЕ В СВЕТА

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-има милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация "Оксфам".

Коментар на Actualno.com: А най-доброто предстои, елои и морлоки!

КРАЙ НА РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА СМЪРТТА НА СИНА НА МОСКОВСКИ - БИВШИЯТ МИНИСТЪР БЕЗ ОБВИНЕНИЕ

Според прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура (СГС) Московски не е виновен за случилото се. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, но Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението ѝ, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

Коментар на Actualno.com: Като се обърне каруцата, пътища много - но за да не се обръща, трябва и пример. А този пример ...

КОШМАР ВЪВ ВИДИН - НЕВАКСИНИРАН МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ И ПАЦИЕНТИ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ

Болните в отделението по хемодиализа във Видинската болница са си купували сами ваксини срещу хепатит Б. Оказа се и, че персоналът във видинската болница не е ваксиниран, а е трябвало.

Коментар на Actualno.com: Май-май не било задължително да се ваксинира персоналът, но въпросът тогава е защо, когато говорим именно за хепатит?

Вторник, 22 януари

ГЕРМАНСКИЯТ ПОСЛАНИК ЗА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ: НИКОЙ НЕ Е ПРИНУДЕН ДА КУПУВА ТЕЗИ ПРОДУКТИ

"Не бих говорил за двоен стандарт, има разлики и това е правилно, в много отношения е така. Може да става дума за разлика в предлаганите храни. В крайна сметка пазарът е този, който решава какви продукти да бъдат продавани и какви не. Никой не е принуден да купува тези продукти." Това каза посланикът на Германия у нас Херберт Салбер по темата за двойния стандарт при храните.

Коментар на Actualno.com: Я да не е - като няма как какво друго да купи, какво остава, хер-е?

СПЕЦПРОКУРОР НОМЕР 1 НЕ ЗНАЕЛ НИЩО ЗА ДОКЛАДА НА ЕК ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ С КУПУВАНЕ НА ГРАЖДАНСТВО

Не съм запознат с доклада, сега чувам. Едва ли от мен може да се очаква от мен политически коментар. Не знам как се купува гражданство в България, иначе щях да сигнализирам и да има досъдебно производство. Изборът е или да не работим, за да не влизаме в доклади, или да работим. Това заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев във връзка с новината, че ЕК ни включи в поредния нелицеприятен доклад - заради начина, по който даваме гражданство и дали той не води до добра възможност да се перат пари и да се вихри корупция.

Коментар на Actualno.com: Че защо да знае, някакви там маловажни работи - друго си е да хванем някоя кметица и да играем цирк месеци наред, това е борба с корупцията!

ДЪРЖАВАТА ПРОМЕНЯ ЗАКОНА ЗА ГРАЖДАНСТВОТО, ЗАЩОТО РАЗБРА, ЧЕ ИЗЧЕЗВАТ ИНВЕСТИЦИИ

Според заключенията на експертите, от 2013 година насам, от когато нормата е в сила, не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. Съответно няма разкриване на нови работни места и икономически растеж заради това, че сме дали българско гражданство на крупни инвеститори. Всъщност, анализът е показал съвсем друго - че заявената като гаранция инвестиция за получаване на българско гражданство "не е налична", защото "е извършена продажба на (съответните) закупени ценни книжа или по други причини".

Коментар на Actualno.com: Разбраха бе - като им каза Брюксел! Колко ли разбраха ...

Сряда, 23 януари

ЗАРАДИ ИНАТА НА ТРЪМП ЗА СТЕНАТА С МЕКСИКО ФБР НЯМА ПАРИ ДА ПЛАЩА НА ИНФОРМАТОРИ

Служители на ФБР се оплакаха, че липсата на финансиране за американското правителство им пречи да плащат на техните информатори и да извършват операции под прикритие.

Коментар на Actualno.com: Лека-полека Бай Доналд ще докара работата до Борисовата "стабилност"!

КРАЛЕВ ПРИЗНА, ЧЕ ДА ВОДИШ ДЕЦАТА СИ НА ФУТБОЛ Е ОПАСНО, ЗАМЪЛЧА ЗА МАСОВИЯ СПОРТ

Можеш спокойно да си заведеш децата в "Арена Армеец" за турнира по тенис на корт Sofia Open, не като на стадиона. Така спортният министър Красен Кралев коментира започващия в началото на февруари първи български тенис турнир с ранг ATP – в случая "250".

Що се отнася до развитието на масовия спорт у нас, Кралев се оплака, че вече по закон в училищата може да преподават професионални треньори и те да видят дали има талантливи деца в дадено спортно направление, но директорите не искали. На въпрос защо не искат, спортният министър отговори, че не искал да коментира.

Коментар на Actualno.com: А вие, г-н министър, нещо да направите? И не като закончето, дето чудно защо директорите не изпълнявали - ами защото трябва те да плащат, но няма с какво, та законът ви си остава само добро пожелание!

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БСК БЪРЗО СМЕНИ КРИТИЧНИЯ ТОН, РАБОТНИЦИТЕ БИЛИ НАЙ-ФАВОРИЗИРАНИ

По отношение на искането на АОБР осигуровките да се делят 50 на 50 между работодател и работник Радев го защити за пореден път. Работникът е най-фаворизираният в обществото вид, неговата заплата расте с най-големи темпове – такъв темп не е постигнала нито една българска корпорация през последната година, смята председателят на БСК.

Коментар на Actualno.com: Радосвет, за кой ли свят си точно радост?!

ДЖАМБАЗКИ И БАРЕКОВ "ЛЮБЕЗНИЧАТ" - "ДУДУК ПОЛИТИК, ЛАЙК ЕВРОДЕПУТАТ, ЖАЛКО ДЖУДЖЕ"

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отвърна на непрестанните нападки на друг свой колега - Николай Бареков, по изключително цветущ начин.

Коментар на Actualno.com: Най-после малко откровена истина!

Четвъртък, 24 януари

УЧЕНИЦИ СЪДЯТ ДИРЕКТОР ЗАРАДИ ФАЛШИВИ МЕДИЦИНСКИ БЕЛЕЖКИ

Двама ученици от професионалната гимназия за чужди езици "В. Левски" в Бургас, известна като Руската, съдят директора Весела Иванова за това, че са преместени неправомерно в самостоятелна форма на обучение заради представяне на фалшиви медицински бележки.

Коментар на Actualno.com: Страшното е не друго, ами че възможностите, които дава демокрацията, се използват за деструктивни цели!

ДЕСЕТКИ КАТАСТРОФИ И ИНЦИДЕНТИ В САЩ НЕ СЕ РАЗСЛЕДВАТ ЗАРАДИ БИТКАТА ЗА ФЕДЕРАЛНИЯ БЮДЖЕТ

87 инцидента не са разследвани заради спирането на работата на федералното правителство в САЩ, обяви Националната агенция по безопасност на транспорта на САЩ в свой бюлетин.

Коментар на Actualno.com: Американската стабилност расте!

ЗА ДА НЯМА СВЛАЧИЩЕ НА ЕМБЛЕМАТИЧЕН ПЛАЖ, СТРОЯТ ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ

Нито държава, нито община могат да направят укрепване на това свлачище. То е много трудно, изисква се интелигентен подход. Това заяви представител на фирма „ГВС Инженеринг”, представен като г-н Котларов относно поредното изливане на бетон на черноморски плаж – в случая до Шофьорския плаж, където е заснет култовият филм "Оркестър без име".

Коментар на Actualno.com: А за да няма политици, заради които стават ей такива смешки, трябва да се строят и пълнят затвори!

ОКОЛО ФИЛМА "ДАМАСЦЕНА" СЕ ЗАВИХРЯ БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН СКАНДАЛ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

За казуса съобщи режисьорът в профила си във Facebook. Тодор Анастасов пише, че в момента се прави изцяло нов монтаж на неговата готова продукция от компанията Concept Studio без разрешението му и това на сценариста Мария Лалева. "Не става въпрос за съкращения, както практикува "Холивуд", но пак със съгласие на авторите, било то и предварително. Махнати са цели линии от филма и сцени", твърди Тодор Анастасов.

Коментар на Actualno.com: Тъжно е и то много, особено когато е ей така, дори не за милиони

ПОЧТИ ДВЕ ГОДИНИ ПО-КЪСНО - ПРОВЕРКА ЗАЩО В ХАСКОВО ОЩЕ НЯМА АЛТЕРНАТИВНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ

Става въпрос за проект, за който държавата отпусна 1,93 млн. лева през май, 2017 година.

Коментар на Actualno.com: Сега още две години проверка, после още две години анализ, после още две години заключение, после още две години да стигне до прокуратурата, после ... омръзна ни да броим.

Петък, 25 януари

ПРОВЕРКАТА ЗА ЖИЛИЩЕТО НА ГОРАНОВ Е ГОТОВА, НО ОСТАВА ТАЙНА

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e приключила проверката си на финансовия министър Владислав Горанов, който живее безвъзмездно от години в апартамент на кръстника си Иван Сариев, и е изпратила резултатите на Върховната касационна прокуратура. Какво точно е дала КПКОНПИ на прокуратурата обаче е тайна. От комисията обясниха, че дирекцията им "Противодействие на корупцията", която се е занимавала с Горанов, е секретна и информацията, която излиза от нея - също.

Коментар на Actualno.com: Колко ли пък да е тайна какво представлява този случай, а?

СПИРАТ СТРОЕЖИТЕ НА КЪМПИНГ "ГРАДИНА" И "АЛЕПУ"

Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг "Градина", се отказва от проекта. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. Новината дойде непосредствено преди началото на проверката, която извършва по Южното Черноморие началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов, по нареждане на премиера Бойко Борисов. Малко по-късно Несторов обяви, че от понеделник ще бъдат спрени строителните дейности и на плажа "Алепу".

Коментар на Actualno.com: Някои хора, които вечно действат на принципа "ако мине", кога ще разберат, че "ми не мина"? ЕСЕ?!?!?!

НОВ СОФТУЕР НА АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ" ЗАБАВИ ОБРАБОТКАТА НА МЕЖДУНАРОДНИ ПРАТКИ

От 7 януари 2019 година Агенция „Митници“ въведе нов софтуерен продукт – Митническа информационна система за внасяне при подаване на митнически декларации за внасяне (МДВ) и декларации за временно складиране (ДВС). В периода на адаптиране „Български пощи“ ЕАД изпитва временни затруднения при обработката на международни пощенски пратки, подлежащи на митническо оформяне, съобщиха от Български пощи.

Коментар на Actualno.com: Дигиталният свят е толкова труден - дали пощальоните са си купили вече винетки?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com