Седмицата в абсурди (23 - 27 септември)

6879
Седмицата в абсурди (23 - 27 септември)
Снимка: колаж на Actualno.com

Понеделник, 23 септември

ТУНЕЛ ПО ПЪТЯ АСЕНОВГРАД - СМОЛЯН ОСТАНА БЕЗ ОСВЕТЛЕНИЕ ЗА МЕСЕЦ

Повредено е осветлението в третия тунел на пътя Асеновград - Пловдив, в посока Смолян. Осветителните тела не функционират от около един месец. Причина за това е авария в електрозахранването на съоръжението, съобщиха за Actualno.com от Агенция "Пътна инфраструктура".

Коментар на Actualno.com: Meсец, месец. Всеки като малък е опипвал в тъмното стените на коридора и е пробвал да стигне до края му. Сега същото, но с кола. 

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРИЗОВА СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В САЩ ДА СЕ ВЪРНАТ

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк, ден преди да започне участието му в 74-ата Генерална Асамблея на ООН. Държавният глава отправи покана към сънародниците ни за връщане в страна и заяви, че България се развива, но въпросът е каква е скоростта на промяната, съобщи кореспондентът на БНР в Ню Йорк, цитиран от БГНЕС.

Коментар на Actualno.comЕй такива работи най ги обичаме. Иде политик в чужбина и каже: заповядайте, заповядайте у дома...И те братче емигрантите си казват: ей верно бе, още утре стягам куфара. 

МАНОЛОВА: ЩЕ РАБОТЯ ЗА ГРАД БЕЗ ПЕРИФЕРИЯ

Дигитализиране на услугите в общината, допитване до гражданите по всички сериозни теми, прозрачни обществени поръчки и публично оповестяване на подписаните от общината договори и куп други са обещанията на Мая Манолова, за да създаде град без периферия.

Коментар на Actualno.comЗвучи добре, но каква ще е тая европейска столица без периферия? Люлин ще е като центъра? И малко жълти павета и хипстърски кафенета в Обеля? Има там едни полянки, дето само чакат тая работа...

КАДИЕВ ПАК СЕ КАНДИДАТИРА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ

Георги Кадиев за пореден път се кандидатира за кмет на София. За решението му стана ясно от пост в официалната му страница във Фейсбук, а това е четвъртият опит на Кадиев да стане кмет на София.

Коментар на Actualno.comТова от поне пет години вече не е интересно...

Вторник, 24 септември

МЪЛЧАНИЕТО НА ЧИНОВНИЦИТЕ: ИНАТ ДО ОТКАТ В АСЕНОВГРАД

Общинското ръководство на Асеновград отново отказва мълчаливо да отговори на въпроси, свързани с разходването на граждански пари. Въпросът, с който ще ви занимаем този път в "Мълчанието на чиновниците", касае фестивала "Маврудово хоро", който се проведе в деня на честване независимостта на България - 22-ри септември. 

Коментар на Actualno.comОтношенията ни с общината от край време са много интересни и са на принципа - ние ги питаме, те не хващат дикиш. Изглежда там журналистът е разбиран просто като един нахален човек, който само се вре щот' си няма работа. Ама това ни е работата, бе!

ПРОТЕСТ СРЕЩУ СЪДИЯ КАЛПАКЧИЕВ, ПУСНАЛ ПОЛФРИЙМАН НА СВОБОДА

Протест с искане за оставка на съдия Калин Калпакчиев започна от 11 ч днес пред Съдебната палата в София. Скандалният магистрат пусна със съмнителни мотиви от затвора шест и половина години предсрочно австралийския убиец Джок Полфрийман и предизвика яростни реакции и на политици, и на обикновени хора.

Коментар на Actualno.com: По принцип и ние се съмняваме към това решение, то е достатъчно спорно. Но въпреки всичко тоя протест изглежда като ония дето просто се вижда как се яхва едно обществено несъгласие, а пък иначе юридическата работа няма значение. 

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БНР: НЕ СЪМ УПРАЖНЯВАЛ КОНТРОЛ ВЪРХУ СЛОВОТО

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България". Това заявява генералният директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов в отворено писмо, изпратено до медиите.

Коментар на Actualno.comДали тази "атака" щеше да се случи без видимата цензура, която върлува там? Или пък "конспиративни" сили решават да подронят престижа на медията. 

ЕВГЕНИЯ БАНЕВА: ОТ ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ ЗА СЕБЕ СИ НИЩО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА

Аз от обвинителния акт конкретно за себе си нищо не мога да разбера. Аз не го разбирам. Това каза Евгения Банева пред журналисти, предаде БГНЕС. Днес спецсъдът гледа на разпоредително заседание делото срещу бизнесмена Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария. Той реши, че съдебното следствие срещу тримата тръгва по същество на 21 октомври с разпити на свидетели.

Коментар на Actualno.comНе е и задължително да разбира...

Сряда, 25 септември

ЦИМЕНТОВОЗ СЕ ОБЪРНА НА ВХОДА НА РУСЕ

Циментовоз се преобърна на входа на Русе от Варна. Инцидентът стана на метри от мястото, където наскоро лек автомобил се заби в стълб на уличното осветление.

Коментар на Actualno.comТова, че на едно и също място стават едни и същи катастрофи следва все пак да посочи, че може би трябва да се направи нещо, за да го обезопаси. Но давай да се обърнат там още 10 коли, та тогава ще го мислим. Все още може да е случайност.

БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЕСТНА СЪС ЗАВОДИТЕ СИ В АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО

„България е известна със заводите си в автомобилостроенето. Страната ни е прекрасна дестинация, с много добро качество, с много добри възможности“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред български медии в Сеул по повод бъдещо сътрудничество с компанията „Хюндай“. Премиерът Борисов по-рано посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group“, който се намира в град Хуасонг, съобщиха от правителствената пресслужба.

Коментар на Actualno.comПросто по цял ден сме известни с това. Отиваш някъде в чужбина и казваш, че си от България. И те веднага - ааа, от България ли си - ей, страшни заводи за автомобилостроене имате там!

ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА СКАРА ДЕПУТАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА

Демографската криза, миграцията, ниската раждаемост, че дори и панелките, предизвикаха лют скандал между управляващите и червената опозиция в парламента. Повод за това станаха поправките в Закона за данъците върху доходите на физически лица на БСП, с които се предлагат данъчни облекчения за семейства с деца.

Коментар на Actualno.comВсъщност демографската криза въобще няма как да бъде обсъждана - тя е сборният пункт на всички други кризи, техен краен продукт. Тъй че, вземете се карайте за нещо, което да направи живота тук по-нормален. 

21 СЕСТРИ ОТ БОЛНИЦА "ТОКУДА" ПОДАДОХА ОСТАВКИ

21 медицински сестри от Централната реанимация на болница "Токуда" заедно със старшата сестра и няколко санитари са подали колективни оставки. Причината - ниските заплати. 

Коментар на Actualno.com: Знаем каква е стратегията спрямо този тип професии. Докато в държавата не останат само сестри, които са на 60 + и не стане ясно, че няма кой да работи тяхната работа, едва тогава ще се дават повече пари. 

Четвъртък, 26 септември

МОСТЪТ ПРИ ОБЩИНСКИЯ ПАЗАР В АСЕНОВГРАД СТАВА ВСЕ ПО-ОПАСЕН

Мостът при общинския пазар в Асеновград продължава да се напуква и неусетно, но постепенно се руши. От основите му се вижда как стърчат железа, а конструкцията му поддава.

Коментар на Actualno.comСкоро и ние ще направим кауза "Спаси Асеновград"...

С ДВОЙКА НА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОСТАВАТ ОКОЛО 7% ОТ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ И СЛЕД ПОПРАВКА

Около 7% от зрелостниците тази година не са успели да поправят двойките, получени на матурата по български език и литература. Процентът на младежите, които са останали със "слаб 2" на втория зрелостен изпит по предмет по избор и след поправителната септемврийска сесия пък са около 5 на сто. Това показват данни на просветното министерство, предоставени на в. "Сега".

Коментар на Actualno.comОбразованието върви напред и всичко е "върви народе възродени". 

ЕКСПЕРТ: ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ Е ПЪЛЕН ХАОС

Тоталният хаос, който общините наложиха умишлено в отношенията и регулациите на етажните собствености в градовете, ще приключи много лошо за хората, които дори не подозират за натрупаните проблеми в домовете им. Това заяви в интервю за БГНЕС Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

Коментар на Actualno.comДолу горе в парламента, ама в блока ти.

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: ДЪЛГОВОТО БРЕМЕ Е НА ИСТОРИЧЕСКИ ВИСОКИ НИВА

"Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме е на исторически високи нива. В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове."

Коментар на Actualno.comТъкмо минаха 10 години от кризата и, както винаги, "урокът е научен" - вижда се колко.  

Петък, 27 септември

ЦАР СИМЕОН ИЗПОЛЗВАЛ ТАЕН ПСЕВДОНИМ ВЪВ ФИРМИТЕ, В КОИТО РАБОТИЛ

„Не съм използвал името Цар Симеон в нито една от фирмите, служител на които съм бил или с които съм работил. Използвах предимно тайнствен псевдоним под формата конт Рилски или граф Рилски. Когато баща ми е пътувал инкогнито, той също е използвал граф Рилски. Планината Рила, която е близо до София му беше много близка, оттук и името“. Това казва Н.В. Симеон Сокскобургготски в интервю за унгарското списание „MÚLT-KOR”.

Коментар на Actualno.com: Важното е за 800 дни да е стигнал, закъде е тръгнал. 

С ВЕРИГИ И НАСИЛИЕ УЧАТ НА КОРАНА В НИГЕРИЙСКИ ГРАД

Полицията в северния нигерийски град Кадуна спаси над 300 мъже от ислямски интернат, където са били измъчвани и сексуално малтретирани, предава АFP, цитирана от БГНЕС. „Намерихме и около 100 ученици, включително деца на 9 години, във вериги, в препълнена малка стая, всички в името на „превъзпитанието“ им и превръщането им в „отговорни“ лица“, съобщил пред агенцията говорителят на държавната полиция на Кадуна Якубу Сабо.

Коментар на Actualno.com: После ислямът не бил насилствена религия...

ТАНЕВА: ПРАВЯТ СЕ ПРОВЕРКИ НА ПОДАДЕНИТЕ ДАННИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявления. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова за изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете.

Коментар на Actualno.com: Сега стана мазало - имал ли си прасета, нямал ли си, заклал ли си ги когато трябва, не си ли. 

ОБРАЗОВАТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ТЪРСИ УЧИТЕЛИ - "ИНОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО"

Конкурс за учители, които вдъхновяват и мотивират учениците си да постигат по-добри резултати, организира за първи път Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството. Той е продължение на политиката за създаване на култура на иновации в училищата и предоставяне на повече свобода на педагозите да прилагат нови методи на преподаване.

Коментар на Actualno.com: Докато иновативно стартовата заплата стои под 1000 лева няма да намерят много иноватори. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com