С двойка на матурата по български език остават около 7% от зрелостниците и след поправка

18610
С двойка на матурата по български език остават около 7% от зрелостниците и след поправка

Около 7% от зрелостниците тази година не са успели да поправят двойките, получени на матурата по български език и литература.

Процентът на младежите, които са останали със "слаб 2" на втория зрелостен изпит по предмет по избор и след поправителната септемврийска сесия пък са около 5 на сто. Това показват данни на просветното министерство, предоставени на в. "Сега".

В 160 училища се проведе поправителна матура по български в София

130 души се явиха на зрелостен изпит по Български език тази сутрин в столичната Професионална гимназия по подемна строителна и транспор...

През майската сесия на изминалата вече учебна 2018/19 г. на първата задължителна матура по български език и литература се явиха 49 336 ученици, от които 4307 бяха скъсани.

От тях на септемврийската сесия са се явили 2111 ученици - 940 са изкарали положителна оценка, а 1171 отново са получили "слаб 2". Това означава, че общо 3367 дванадесетокласници, или около 7% от випуска, си остават с двойка.

Подобна е картината и при втория зрелостен изпит - на него през май се явиха 39 337 ученици, 2590 от които получиха слаба оценка. От тях през септември т.г. са се явили 1400 ученици - 786 са изкарали поправката, а 614 отново са получили двойка. Т.е 1804 ученици, или 4.5%, остават със "слаб 2".

"Учениците, които не са се явили на държавни зрелостни изпити, остават без дипломи и могат да се явят догодина. Те имат право да започнат работа, както и да се запишат в професионално обучение за придобиване на втора степен на професионална квалификация", уточняват от МОН.

Високият процент слаби оценки, както и намаляващият брой на учениците - както като цяло, така и на тези, които се явяват на изпити, няма как да не даде отражение и върху приема в университетите, който също се свива от година на година.

Скандал с матурата по английски език, МОН назначи проверка за грешки

Зрелостници са недоволни от матурата по английски език, която се проведе в четвъртък. Те настояват изпитът да бъде ревизиран. Подписка,...

За всички ученици, получили слаби оценки на поправителните сесии, просветното министерство разреши да се проведе извънредна, трета поправителна сесия. Оттам разясниха, че допълнителната сесия е само по изключение и се отнася за всички ученици от 5-и до 12-и клас, които не са положили изпитите си от редовните поправителни сесии.

Поправителните изпити ще се организират от училището, в което учат децата. "Учениците могат да положат изпити по учебни предмети от задължителната и избираемата подготовка в срок до 10 октомври 2019 г.", поясниха от министерството. До момента молби за участие в третата сесия са подали едва 20 ученици.

Заявления могат да изпращат както учениците, така и техните родители. Броят на тези, които ще повтарят класа, ще е ясен, след като бъдат изготвени окончателните списъци на учениците за всяко училище, уточняват още от МОН.

НЕРEАЛИЗИРАНИ

За учениците в гимназиите след седми клас за 2019/20 г. бяха утвърдени 2524.5 паралелки. От тях запълнени към 3 септември са 2362.5 паралелки, 1335 от които са професионални, а 1027 - профилирани, показват данните на МОН. 162 от планираните паралелки, или 6.4%, са останали без ученици.

Онлайн предложение: Готова тема за матура - 6 лв., кавалер на бала - 100 лв. за час

Теми за матурата по български език и литература продават в сайт за онлайн пазаруване. Цената на една творба, с която зрелостникът може ...

Окончателният реализиран прием ще бъде ясен в края на октомври, когато всички данни ще бъдат нанесени в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), казват от МОН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование