Седмицата в абсурди (4 - 8 февруари)

6229
Седмицата в абсурди (4 - 8 февруари)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 4 февруари

ЕВГЕНИЯ БАНЕВА ЩЕ ОПИТА ДА СТАНЕ ЕВРОДЕПУТАТ

Кандидатурата на Банева се издига от инициативен комитет. Банева е представена като "владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност".

Коментар на Actualno.com: Много ниска топка - защо не минимум папеса?!

СТАРОЗАГОРЕЦЪТ, НАСОЧИЛ ПИСТОЛЕТ КЪМ ГЛАВАТА НА ЖЕНА ЗАРАДИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ, ОТИВА НА СЪД

Става въпрос за случай, при който 54-годишен мъж заплашва жена заради неправилно според него паркиране.

Коментар на Actualno.com: Хора, много е тъпо вече - има един куп кандидати за мишени извън обикновени граждани.

Вторник, 5 февруари

ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА СЕ ВДИГА ЗАРАДИ ПОДМЯНАТА НА КАСОВИТЕ АПАРАТИ?

От 1 април всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си. На бележките трябва да бъде отпечатан и QR код, който при сканиране със смартфон дава информация на потребителя дали покупката му е отчетена в НАП.

Коментар на Actualno.com: Чакаме да видим ще има ли новина, че цената на горивата пада заради някоя държавна политика!

АПИ НЕ ОБЯСНИ ЧОВЕШКИ ЗАЩО ДАВА НА ПОСРЕДНИЦИ 7% ОТ ПОЛУЧЕНОТО ОТ ВИНЕТКИ ЗА "СВЪРЗВАНЕ"

Защо АПИ сключва договори с външна фирма-посредник (например "Интелигентни системи"), за да свързва системата на държавната структура например с бензиностанции и дава 7% комисионна на посредник само за електронно свързване? Заради електронно свързване.

Коментар на Actualno.com: А обяснението ще да е интересно, след като баш експертът на ТОЛ звеното казва твърди цени, но след това отиват на проценти при променлив приход - нали не продават един и същ брой винетки всяка година?

ГЕРБ ОТВЪРНА НА НИНОВА ЗА ИЗБОРИТЕ И ВСЪЩНОСТ НЕ РАЗСЕЯ НЯКОИ НЕЙНИ ОПАСЕНИЯ

Неграмотен прочит – така Кирилов коментира твърдението на Нинова и призна, че депутатът от ГЕРБ Анна Александрова внесла предложенията заради "негово настояване" и Кирилов "застава зад тях". Не се ограничава правото на обжалване на решение за избирателните комисии, добави народният представител, по думите на който ставало въпрос за предложение след като Върховният съд върне за повторно решение казус на ЦИК, тогава да има решение от ЦИК с обикновено мнозинство, тъй като иначе имало "правна нула" - не можело да се стигне до решение. Освен това, съдебни обжалвания само пред окръжен съд всъщност щели да облекчат процеса, а не да се протакало със съдебен процес в съд, който всъщност не правораздава в съответния район. Кирилов оправда и това предложение с поправките в АПК, с които се вдигнаха таксите за касационно обжалване "според интереса" - защото общото административно производство обхващало и изборното производство.

Коментар на Actualno.com: Данаил Кирилов е достоен гербаджия! Колкото и да увърташе в сложни думички, пак си стана ясно - промени, които ПАК не са първо надлежно написани и публикувани официално, за да може да се вадят изводи!

Сряда, 6 февруари

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ВАЖНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БСП, КАСАЕЩО ОБЩИНИТЕ

Предложенията на опозицията бяха свързани с нормативния режим за отговорността на държавата и общините за причинени вреди. Чрез измененията от БСП предлагаха да се разшири обхватът, като се допълва, че държавата и общините носят отговорност и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.

Коментар на Actualno.com: С една дума - диктатура! Пише си някоя община незаконна наредба, дерибейства си и след като съдът каже, че е незаконно, няма отговорност - може да си напише следващата незаконна наредба!

ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ВЗЕМА ПОУКА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ОСЪЖДАТ В СТРАСБУРГ

При делата от групата "Kirilova and Others v. Bulgaria" (по повод неприключилите процедури за обезщетяване с жилища след отчуждаване по ЗТСУ (отм.) се установява, че българските власти (Столична община най-често, но и административните съдилища) не са променили подхода си, въпреки множеството осъдителни решения от 2005 г. до настоящия момент.

Второто място по брой решения си поделят два текста от Конвенцията – чл. 3 (забрана за унизително и нечовешко третиране и изтезания), по който са постановени 8 решения по 29 жалби и чл. 8 (право на неприкосновеност на личния и семеен живот и кореспонденцията).

Коментар на Actualno.com: И най-готиното е, че може да се заведе съдебен иск конкретно срещу определен "държавник", който е отговорен за загубено дело. Например Цветан Цветанов доста отговорности носи по това перо!

АПИ ОБЯСНИ ЗАЩО "УМНИТЕ" ТАБЛА НА АМ "СТРУМА" ОЩЕ НЕ РАБОТЯТ ДА СПИРАТ КАТАСТРОФИ

Участъкът между Кресна и Сандански има изградена техническа инфраструктура за интелигентна транспортна система (станции за броене на превозни средства, управление на трафика, видеонаблюдение, информационни табла, измерване на превозните средства и метеорологично наблюдение), но няма общ център за управление на трафика. Или с други думи – има билбордове, но няма как да им се подава релевантна информация за трафика, защото все още не е осигурена необходимата опция.

Коментар на Actualno.com: По-простичко - защото АПИ е трагедия и си мисли, че може да заблуди някой!

Четвъртък, 7 февруари

РЪКОВОДИТЕЛ НА АПИ ВНУШИ, ЧЕ ЗАСЕГА НЕ МОЖЕ ИНТЕЛИГЕНТНА СИСТЕМА ДА ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА МЪГЛИ НА ПЪТЯ

Според Дончо Атанасов, и при действаща система нямало как да се предвиди четири километра преди участък с мъгла да се покаже на информационно табло, че има участък с мъгла, защото приложената камера към съответното табло преди мъгливия участък не обхващала толкова голямо разстояние. Атанасов обаче не успя да обясни нормално защо ако има координационен център, в който има оператор-човек, гледащ камерите, не може като види на едно място мъгла, да пусне надпис по други табла, близки до този участък, но не в него – за да може шофьорите да видят.

Коментар на Actualno.com: Че как ще може бе - то нещата си вървят още на пишеща машина, не знаете ли?

КОЙ ПРЕДЛАГА ТРЪМП ЗА СВЕТОВНАТА БАНКА - ИКОНОМИСТЪТ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ФАЛИРАЛА ЗАРАДИ ФИНАНСОВАТА КРИЗА БАНКА

Роденият в Мичиган Малпас, който има научна степен по физика, е завършил икономика в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. След това той е заемал няколко длъжности в Министерството на финансите на САЩ при бившите президенти - републиканци Роналд Рейгън и Джордж Х.В. Буш. После дълго време работи в Bear Stearns - инвестиционна банка, която се срина в началото на финансовата криза през 2008 година - включително шест години е неин главен икономист. През 2007 година, в навечерието на финансовата криза, пред The Wall Street Journal Малпас призовава читателите да не се "паникьосват", защото "жилищните и дълговите пазари не са толкова голяма част от американската икономика".

Коментар на Actualno.com: Добре че е Тръмп, да не си мислим, че само ние сме уникални!

РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ СПОРЕД ВМРО: ДА СЕ ЗАКРИЯТ РОМСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Ромските организации трябва да бъдат закрити, защото няма нужда от тях. Няма нито една еврейска или арменска организация, защото те отдавна са се интегрирали. Това каза депутатът от "Обединените патриоти" Александър Сиди.

Коментар на Actualno.com: Политическата заработвация - да се закрият заплатите им, да остане само тояга!

СЪСТАВЪТ НА ЦИК МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ РАБОТА И СЛЕД КРАЯ НА МАНДАТА СИ

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, е допустимо сегашният състав на ЦИК да продължи да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата. Това каза пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Коментар на Actualno.com: Благо си е, определено!

РУСКИТЕ ВЕЩИЦИ ПРОКЛЕХА ВРАГОВЕТЕ НА ПУТИН (ВИДЕО)

"Империята на най-силните вещици" от Руската федерация проведе специален обреден ритуал за благоденствие на руския народ и най-вече на стопанина на Кремъл Владимир Путин. Окултната организация взела решение, че президентът се нуждаел от силна магическа подкрепа затова и обредът бе воден от потомствената вещица и основател на организацията Альона Полин.

Коментар на Actualno.com: При всички изпитания с ракети, до това ли опря, Вова?!

ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ЛИПСВА ВАЖНО ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ СПОНТАНЕН АБОРТ - БОЛНИЦИТЕ НЕ ГО ИСКАЛИ, ТВЪРДИ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР

В случая става въпрос за лекарството „Атозибан“. То е инхибитор на хормоните окситоцин и вазопресин. Прилага се интравенозно за спиране на контакциите на матката. Изчислено е, че след около 10 минути контракциите на матката намаляват значително.

Коментар на Actualno.com: Че как, г-н министър - вЕрваме Ви, че болниците не го щат това. А Вие дали си зададохте въпроса защо не го искат - да не излезе някой интересен отговор, в стил някои поръчки и търгове?

Петък, 8 февруари

МАЙКАТА НА БАНЕВ: НЕ СМЕ БОГАТА ФАМИЛИЯ, ПЕНСИЯТА МИ Е 340 ЛВ.

"Даже се чудим как да гледаме децата във Франция, те сега са в един английски колеж. Луксозният живот на Николай и Евгения никога не е бил в такава степен, в каквото се тиражира. Те водят един напълно нормален живот. Тезите на прокуратурата се базират само на свидетелски показания. Аз жадувам да видя официален документ", допълни още Мария Банева.

Коментар на Actualno.com: Ужас, ужас, сълзи капят, сърце се свива. Гаранция - Франция!

ДИМОВ С ОТЧЕТ ЗА ВСИЧКИ РАЗРУШЕНИ ДЮНИ - ПРЕДИМНО ГЛОБИ, НА "СМОКИНЯ" НЕ ЗНАЕЛ КОГО ДА ГЛОБЯТ

Наложени глоби или предстоящо налагане на глоби – това са мерките, които са приложени в рамките на правомощията на държавните институции, отговарящи за опазването на околната среда, страна ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на парламентарен контрол.

Коментар на Actualno.com: Да пожелаем на г-н министъра държавата да открие кого да глобява!

ЩЕ ИМА ЛИ ПО-ЛЕСНИ УВОЛНЕНИЯ И МАЙЧИНСТВО БЕЗ ДРУГ ПЛАТЕН ОТПУСК - ВЪПРОС НА СОЦИАЛЕН ДИАЛОГ

Темата беше повдигната на днешния парламентарен контрол от депутата от БСП Георги Гьоков, който зададе въпрос на вицепремиера по демографската политика Марияна Николова (тя замести на поста Валери Симеонов) каква позиция ще заеме предвид предложения на работодателските организации (АОБР) за промени на Кодекса на труда - работодателят едностранно да прекратява трудовия договор по своя инициатива (срещу 4-месечно обезщетение), да няма обезщетения при прекратяване на договора на служител в пенсия, освен ако той не си тръгва по инициатива на работодателя, да има срочен трудов договор за период от 5 години, да се въведе т.нар. договор с нулеви часове, да няма натрупване на платен отпуск при отпуск за майчинство и отглеждане на дете.

Коментар на Actualno.com: Като страна в диалога на тези предложения репликата ни е само една: _!_ !!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com