X
 
 

Седмицата в абсурди (5 - 9 ноември)

3035 6
photo of Седмицата в абсурди (5 - 9 ноември)
Снимка: Колаж/Actualno.com
Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 5 ноември

НАИСТИНА ЛИ "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" ТРЯБВА ДА Е МИНИМУМ 800 ЛЕВА?

Намирам за абсолютна спекулация това, което тръбят застрахователите в медиите – че трябва да има вдигане на цените на "Гражданска отговорност" заради тълкувателното решение на ВКС за кръга от хора, получаващи обезщетение при смърт на пътя. Ще се дава обезщетение на внуци и братя на загинали, когато те докажат много близка връзка със загиналите, например, че внукът е живял със загиналия си дядо и животът му е бил тясно обвързан с него. Никой не може да каже колко иска ще има, колко ще бъдат уважени и какви обезщетения ще се присъждат. Това подчерта адвокатът Деян Николов по горещата тема за обезщетенията при смъртни случаи при катастрофи.

Коментар на Actualno.com: Не, не трябва!

ПРОКУРАТУРАТА ТЪРСИ 35 ДУШИ, ЗА ДА ПРИКЛЮЧИ С ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

Военната прокуратура настоява да разпита последните 35 души, пострадали от Възродителния процес, за да приключи разследването, което се точи от 1991 г. За тези хора се знае, че са в Турция. Затова до там е пратена четвърта съдебна поръчка за съдействие. Предишните три не са дали резултат.

Коментар на Actualno.com: След като не ги е намерила за 27 години ...

Вторник, 6 ноември

ЗАСТРАХОВАТЕЛ: 1000 ЛВ. ЗА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" НЕ СА ПЛАШИЛО

"Това е и ролята ни – да предупредим политиците и потребителите за това какво може да се случи и какви може да са последиците от промяната в правната среда, която настъпи при нас с тълкувателното решение на ВКС." Това каза Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Коментар на Actualno.com: Абе вие нещо май не разбрахте - като не трябва да е 800 лева, защо си мислите, че трябва да е 1000?

БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА НСО ЗА СПРЯНА ОТ СЛУЖБАТА ЛИНЕЙКА: КАТО НЯМА ЗВУКОВ СИГНАЛ, НЯМА СПЕШЕН СЛУЧАЙ (ВИДЕО)

"Липсата на звуков сигнал означава, че в линейката няма животозастрашаваща ситуация. Когато един човек е професионалист той не може да изхожда от морална гледна точка." Това каза бившият служител на НСО Николай Марков за ситуацията, в която линейка изчаква да мине кортеж на НСО във Варна.

Коментар на Actualno.com: А когато се случи ти да си в тази линейка и колегите ти решат да я спрат, дано се сетиш какво си говорил!

БЮДЖЕТЕН СЕРИАЛ 2019, СЕРИЯ "НЗОК" - САНКЦИОНИРАНИ ДЕПУТАТИ, СЕКЦИОТО ДА ПОСКЪПНЕ ДВОЙНО

Най-шокиращото ново предложение, на "Обединени патриоти", е защото вече имало много повече случаи на секцио в България, а в Германия се плащало двойно за секцио.

Коментар на Actualno.com: Ех, ако едно време презервативите са били по-познати, кой знае ...

Сряда, 7 ноември

АБСУРД В "БОНУС-МАЛУС" - ИЗРЯДНИ ШОФЬОРИ ЩЕ БЪДАТ ТОВАРЕНИ С ПО-ВИСОКА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"

25% по-евтини полици "Гражданска отговорност" за примерните шофьори и до 400% по-скъпи за перманентните нарушители на пътя - това предвижда наредба за коригиране на базовите тарифи за "Гражданска отговорност", която Комисията за финансов надзор (КФН) обяви за обществено обсъждане.

Коментар на Actualno.com: От ирония не разбират. Директно казано - пак не разбират. Трябва "млатус"!

ДЪРЖАВАТА НЕ СЧИТА ШАХМАТА ЗА СПОРТ, КОЙТО ДАВА ПОЛЕ ЗА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ

Шахматът, когато става въпрос за европейски първенства, не е считан от държавата за спорт, в който се проявява изявена дарба. Това е потвърдено от специален документ, издаден от Столична община.

Коментар на Actualno.com: Ето го директното последствие от това Красен Кралев да се направи на интересен. Дори съдът - нашият, не друг, разкри колко му е акълът!

ДЕЛО ЗА ГРАБЕЖ НА КАСЕТОФОН ПРЕСТОЯВА 12 ГОДИНИ В СГС

Общият срок на продължителност на производството е 14 г., 3 месеца и 20 дни и включва времето на провеждане на досъдебното производство и разглеждането на делото от първоинстанционния и въззивния съд, съобщиха от пресцентъра на Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Коментар на Actualno.com: Така, така - скоро касетофонът ще е с антична стойност и тогава какви дела могат да тръгнат ...

БЕЗ ФАКС НЯМА КАК ДА СИГНАЛИЗИРАШ ЗА КОРУПЦИЯ И ОЩЕ ПРИМЕРИ ЗА ПРАВНИ АБСУРДИ

Колко невероятно може да звучи дефиницията за "пътуващ" в Закона за туризма, какво налага законотворецът да предвиди около 93 основания за издаване на подзаконови нормативни актове по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и защо трябва обезателно да имате факс, за да подадете валиден сигнал за корупция? Тези и още правни абсурди за изминалата 2017 г. бяха осветлени на специална церемония.

Коментар на Actualno.com: То си е казано - четете!

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КФН: САМО НА ПЪРВО ВРЕМЕ "БОНУС-МАЛУС" МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАОБИКОЛЕНА

Ако с автомобила не са извършвани нарушения, при сключване на застраховката ще се взема предвид класа на собственика, който не шофира. В този случай на първо време системата може да бъде заобиколена.

Коментар на Actualno.com: А на второ време не може ли - айде бе!

Четвъртък, 8 ноември

ИДЕИТЕ НА ВМРО ЗА БОРБА С ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ - ДА ИМА ЕДИН ЧОВЕК НА САЙТ, КОГОТО ДА СЪДЯТ

"Ние искаме да има лице зад всеки сайт. Всеки може да пише каквото си иска, защото това е негово право, но трябва да има лице, което да носи отговорност за невярно съдържание", обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Коментар на Actualno.com: Нашите идеи за борба с фалшивите политици - да бъдат съдени за неизпълнение на предизборни обещания!

В ПЛЕВЕН МАСОВО ПАРКИРАТ С ПРЕФЕРЕНЦИЯТА НА КАРТА НА ЧОВЕК С УВРЕЖДАНИЯ

Кметът на Плевен Георг Спартански обясни, че трябвало да се разчита да има гражданско общество и че слагали скоби на когото могат. Двата екипа, които вършели тази работа, пък били "псувани и бити", а полицията не искала да прави съвместни проверки с Центъра за градска мобилност, по думите на Спартански, който видя в нежеланието на МВР неприрязън, защото били вдигани лични автомобили на полицаи. "Ако срещу тях стои полицай, едва ли ще проявят чудеса от храброст за 510 лева заплата", обобщи Спартански как ще се държат от Центъра за градска мобилност в Плевен, щом им се наложи да вдигат кола на полицай.

Коментар на Actualno.com: Кмете, ами помагай - навличай жилетката и тръгвай със скобите! Нали заплатата ти не е 510 лева?

СПОРЕД КРАЛЕВ САМО ДА ПОСТРОИМ ДВА-ТРИ СТАДИОНА И СМЕ ГОТОВИ ЗА СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ

Въпреки че звучи екстравагантно, възможно е. Представете си през 80-те години ако някой беше казал, че българин ще вземе "Златната топка" или че ще вземем медал от Световно първенство по футбол – с тези аргументи спортният министър Красен Кралев защити идеята България, Гърция, Сърбия и Румъния да кандидатстват за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година.

Коментар на Actualno.com: И след две-три години България ще е нормална държава. Ех, мечти ...

ДОНЧО АТАНАСОВ: ПРОВЕРКИТЕ НА МАГИСТРАЛИТЕ ЩЕ СЕ СЛУЧАТ, КОГАТО ЗАКОНИТЕ ПОЗВОЛЯВАТ

"Законът за устройство на територията ясно показва какви са правата и отговорностите на целия инвестиционен процес по реализирането на ново строителство и ремонтната дейност", допълни Атанасов.

Коментар на Actualno.com: А законите защо не позволяват да е сега?

ТЕЛЕВИЗИЯ "АЛМА МАТЕР" ПРИВЛИЧА КАДРИ С КЪСИ ПОЛИ И ОБЕЩАНИЕ ДА СТАНАТ ИЗВЕСТНИ (ВИДЕО)

Как можеш да стане известен в "най-младата медия в България" т.е. телевизия "Алма матер" или с други думи телевизията на считаното за най-реномирано висше учебно заведение в България Софийския университет "Св. Климент Охридски"? Оказва се, просто – трябва да си жена, да си облякла по-късичка кожена пола, да носиш кафенце на шефа и той да хвърля по един жадно-одобрителен поглед към задника ти.

Коментар на Actualno.com: Мъжете стават толкова онеправдани ...

БАЩАТА НА ПОЧИНАЛАТА РЕНАТА: НИКОЙ НЕ НИ ИНФОРМИРА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕКСПЕРТИЗАТА

„Нищо, никой, отникъде!”. Това каза бащата на Ренета Томова, починалата родилка от Сливен, в отговор на въпрос на Actualno.com дали семейството е получило официална информация за причините, довели до трагедията.

Коментар на Actualno.com: Нали вече минаха два месеца и половина, не е интересно - я колко други мрат, че даже и до телевизията не стигат!

Петък, 9 ноември

В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР СЕ НАГРАДИХА ЗА "ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ"

Агенцията по вписванията си направи щедър подарък и то точно за периода, в който Търговският регистър бе сринат и нанесе тежки щети на бизнеса у нас. Оказва се, че през октомври служителите са получили бонуси в размер на 700 000 лв. като "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" през месеците юли, август и септември.

Коментар на Actualno.com: Много ясно - в коя държава регистърът не е работил седмици наред? За "Гинес" си е това, няма как без премия!

ОБЯСНЕНИЕ ЗА БОНУСИТЕ В АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА: ОТГОВОРНА Е ФОРМУЛА, ДАВАТ СЕ ОТ ИКОНОМИСАНО

Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в учреждението, като той определя заплатите. Обикновено става въпрос за натрупани средства от икономии, например от болнични листове. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева по скандала с раздадени бонуси в Агенцията по вписванията, която отговаря за работата на Търговския регистър.

Коментар на Actualno.com: Математиката е виновна! Ако формулата беше ... x 0, всичко щеше да е наред!

ИМАМЕ ЗАКОН ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ, НО ПРАВИТЕЛСТВОТО ГО БЛОКИРА

Законът за мерките срещу изпирането на пари не може да бъде приложен все още в България, защото Министерският съвет още не е написал правилник за прилагането му. Това става ясно от официална позиция на Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която въпросът се поставя ребром пред премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, председателя на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и ръководителя на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

Коментар на Actualno.com: Правилно! Ако не го блокира, ще блокира държавата! Защото тя от това живее - тази държава, която всеки ден гледаме основно по телевизора!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • България на 10.11.1989 - потвърждение на казаното от Живков за недоносения социализъм 3 България на 10.11.1989 - потвърждение на казаното от Живков за недоносения социализъм преди 7 месеца Профил на трол?
  От Доклада на ПЕТЪР МЛАДЕНОВ пред Политбюро на ЦК на БКП, от 11,12,1989: “ /…/ … – Прогресиращ икономически спад; – Остри диспропорции в икономиката; – 40-45 на сто от производствените фондове са амортизирани; – Нарушени са основни народно-стопански баланси; – Стремително е нараснал външният дълг – над 10 милиарда долара; – Нараства пропастта между паричните средства на населението и стоките виж още ›› и услугите; – Абсолютно намаляване на конкурентоспособността на българската икономика; – Мощности, които тежат като воденичен камък на националната икономика – обекти, които издържа цялото общество; – Замразени и унищожени милиони декари земя – от традиционален износител България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фуражи и други селскостопански продукти, струващи стотици милиони долари; – Замърсени с химикали плодородни полета; – Бистри води са отровени и черни, а въздухът в много градове е направо опасен за здравето. Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние…”
 • ЗА българското земеделие доведено ДО тотална разруха от комунистическото управление 3.1 ЗА българското земеделие доведено ДО тотална разруха от комунистическото управление преди 7 месеца Профил на трол?
  От изказване на Андрей Луканов, направено на 03,01,1990: “ /…/ Аз съм свидетел, както и всички, на многото постановления по селския въпрос до сега. Какви резултати дадоха те? Никакви. Защо? Защото поражението е вече толкова дълбоко, че аз самият не мога да си представя как ще бъде полезно едно решение и какви полезни мерки могат да се приемат сега. /…/ Но, другари, защо тогава една идея, едни хор виж още ›› а, които с цената на много неща са отстоявали тези неща и които преди години са казвали: недейте по този път да разсипвате селото и селското стопанство, защо да не им се даде заслуженото,не друго, а да им се даде гласност кой е бил на правилния път тогава и кой е бил на погрешния път. Аз съм от тези, които не са се борили за никаква власт. Аз съм посветил живота си да не стигнем до това положение, до тази безизходица. /…/ Аграрният въпрос, не само сега, но и в цялата човешка история е бил най-трудният. Имаме селски войни. И в болшевишка Русия се сблъскаха най-напред с него и затова днес плодородната украинска земя и т.н. не може да изхрани съветския народ. Защо? Защото се тръгна по погрешен път. /…/ Все пак основата си остава нашата плодородна земя, която е занемарена, унищожена екологически и за която никой до сега не мисли какво става с нея и да я спасим от отравяне, а хората от отчуждение от тази земя. /…/”
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство. Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че виж още ›› всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник. След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет. Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. След втория изпит всички имали четворки. След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани. Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането ѝ е голямо, а когато правителството отнеме наградата, никой няма да опита да я получи. Петте извода от този експеримент: 1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия – беден. 2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава. 3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг. 4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го. 5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Думите са на Джон Кенет Гълбрейт 2 Думите са на Джон Кенет Гълбрейт преди 7 месеца Профил на трол?
  Политика – това е избор между гибелното и неприятното.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Комунистическа герберастия от всякъде!
 • Уточнение 1.1 Уточнение преди 7 месеца Профил на трол?
  ..гербПедерастия
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално