Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезираха Конституционния съд за отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори

12 април 2024, 13:01 часа • 7337 прочитания

Върховния касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Наказателния кодекс, касаещи 

Става дума за текстовете, свързани с отнемане на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление. Промените в НК влязоха в сила през август миналата година.

Мотивите

В искането се посочва, че липсват мотиви към проектите за посочения закон, придружаващи създаването на упоменатите нови разпоредби и указващи причините и технологията на създаването им, съответно смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели.

"Като се отмине този факт, както и факта на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите норми и прецизност при словесното оформяне на нормативните предписания, както и при извършването на чисто технически действия като препращането към точния текст, на който съответства препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е превръщане в част от действащото право на текстове, които противоречат на Конституцията, било то изцяло или частично", пишат върховните съдии. Още: Държавата ще си взима по-хубавите коли, отнети от пияни и дрогирани шофьори

Проблемите, които поставят четирите разпоредби, са непреодолими чрез тълкуване по предписания от Закона за нормативните актове път, защото са свързани с въвеждане на двусмислени предписания, на постановки, които са в явно противоречие с фундаментални положения в наказателното право и с режима на основни негови институти, каквито са наказанието и превантивните мерки в НК, и съответно в противоречие с концепцията, на която всеки от тези институти е основан, с тяхното съдържание, с правната логика при създаването им и с начина, по който е предвидено те да се прилагат, мотивират се от ВКС.

Според магистратите е нарушен заложеният във фундамента на правовата държава конституционен принцип на законността, като е накърнена предвидимостта в правното регулиране, дестабилизирана е правната сигурност.

Освен това е нарушено е и заложеното в Конституцията правило, както и принципът за справедливостта и юридическото равенство на гражданите, мотивират се от ВКС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес