Шест фирми ще конкурират Кольо Фичето

6028
Шест фирми ще конкурират Кольо Фичето
Снимка: ЦАИС ЕОП

Шест са отворените оферти в обществената поръчка за изработване на технически проект за ремонт и възстановяване на мост, изграден от майстор Кольо Фичето. Той се намира над река Росица в Севлиево и е построен през 1857 г.

Първоначално мостът е бил с дължина 110 м и през 1939 г. е удължен до 185 м. През 1972 г. е уширен до габарит 18,65 м с 4 ленти за движение – по две ленти в посока, и два тротоара. Необходимостта от изграждането му възниква през Кримската война /1853-1856 г./, когато съществуващият тогава дървен мост е трябвало да бъде заменен със стабилно каменно съоръжение поради преминаването на войски, пътници и товари. За главен майстор на строежа, започнал през 1856 г., е ангажиран майстор Никола Фичев.

Кметът на Дряново: От фирмата са искали да съхранят моста на Колю Фичето, има проект за укрепването му

„Има проект за укрепване на моста на Колю Фичето от далечната 1970 година“. Това съобщи за Actualno.com кметът на Дряново Т...

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 76 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение на проучвателно-проектантските работи е 150 календарни дни.

Отворените оферти са на консорциум „Трансконсулт Група – 22“ (с участници: „Трансконсулт- Група“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД); „Пътпроект“ ЕООД; „Виа-План“ ЕООД; Обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей“ ДЗЗД (с участници „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД, „Виа Про Инженеринг“ ЕООД и „Ей Джей Консулт“ ЕООД); „Алве Консулт“ ЕООД и „Фрибул“ ООД.  
Целта на обществената поръчка е да се изработи проект за изпълнение на необходимите ремонтни работи за подобряване състоянието на моста и възстановяване носимоспособността и дълготрайността му, както и за авторски надзор по време на строителните работи.  

Предстои да се проектира цялостната рехабилитация на пътното платно, полагане на нова хидроизолация, асфалтова настилка, дилатационни фуги, тротоарни блокове, предпазна ограда и парапет, възстановяване на бетонното покритие по пътната плоча, гредите и стълбовете с торкретбетон, както и защитно покритие по всички открити бетонни повърхности. Необходимо е да се предвиди колекторна отводнителна система на съоръжението, мерки за подобряване на сеизмичното осигуряване, дейности по запазване на всички инженерни мрежи в зоната на съоръжението.

Колю Фичето спасява "Нотр Дам" – истина или легенда?

С унищожителния пожар в катедралата „Нотр Дам“ в медийното пространство отново се завъртя историята как преди повече от 150...

Мостът над р. Росица е със статут на „единична недвижима културна ценност“, декларирана като „архитектурно-строителен паметник на културата“ от епохата на Възраждането. В списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство е записан под имената „Мост с лъвовете на р. Росица“ и „Каменен мост на р. Росица от Кольо Фичето“.

 

Той има 12 отвора и обща дължина 185 метра Състои се от три броя обединени конструкции: сводов мост със 7 отвора, построен от Никола Фичев, удължение от плочогредов мост с 5 отвора със светла дължини по 15,5 м. и уширение на двете мостови съоръжения от страна отток с плочогредова конструкция и бетонни устои и стълбове.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...