Ще ни скара ли Борисов с Румъния?

7206
Ще ни скара ли Борисов с Румъния?
Снимка: БГНЕС

Изказването на Бойко Борисов, че африканската чума е била докарана в България от румънски туристи, може да предизвика скандал между двете държави. Той преди ден заяви, че е сигурен, че тъкмо те са докарали чумата в страната и допълни в негов стил следните изречения:  "Ходят, ядат, хвърлят. Няма какво да направим. Замогнаха се хората. Сега ходим и чистим, чистим". 

По-късно позицията на Министерството на външните работи в Румъния бе цитирана от преводача и журналист Владимир Береану. Ето какво написа той: 

Кой е виновен за свинската касапница в България?

В година на местни избори и свинската касапница стана политически въпрос. Заради африканската чума по свинете (АЧС), поразила и Българи...

"Въпреки, че е събота, румънското министерство на външните работи излезе с официална позиция по повод снощните изказвания на Бойко Борисов, че румънски туристи разпространяват чумата по свинете в България. В декларацията се казва:

"Освен техническата информация на Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните, която ще предоставим на българските власти, като отговор на злощастните думи на българският премиер Бойко Борисов, няма как да не изразим нашето учудване и разочарование от начинът, по които българският премиер се отнася с румънските туристи, особено, когато те допринасят значително за растежа на българският БВП", написа той в публикация в социалните мрежи.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова остро критикува премиера Бойко Борисов, обвинявайки го, че е взел неадекватни мерки в борбата с африканската чума по свинете и "се е подиграл с тревогите на хората, постъпвайки типично по борисовски".

Според нея Борисов обещава, че хората ще бъдат обезщетени, а всъщност ще отпусне 300 лв. на двор само за дезинфекция, но не и за умъртвените прасета. Единствено големите свинекомплекси ще бъдат обезщетени с европейски и национални средства, а 20 000 работници в тях няма да получат нищо, твърди тя.

Нинова: Борисов се подигра с тревогите на хората

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро критикува премиера Бойко Борисов, обвинявайки го, че е взел неадекватни мерки в борбата с африканс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com