Ще попречи ли строителството на АМ "Струма" на важни археологически разкопки?

8278
Ще попречи ли строителството на АМ "Струма" на важни археологически разкопки?
Снимка: АПИ

България е една от малкото държави, чието законодателство е едно от най-добрите по отношение на археологията. Това коментира в отговор на БГНЕС археологът доц. Людмил Вагалински дали строителството на магистрала „Струма“ ще попречи на археологическите разкопки в „Хераклеа Синтика“. За този обект кабинетът отпусна 100 000 лева, предаде репортер на БГНЕС.

„Повечето европейски страни имат сериозни проблеми именно със спасителните разкопки, защото са допуснали частни субекти, частни археологически дружества, което води до дъмпинг цени. Перфектно ни е законодателството, механизмът е смазан. Археолозите работят в добри взаимоотношения с държавата и големите компании“, отбеляза ръководителят на археологическия обект край Петрич.

Археолози откриха 102 находки край русенско село

През месец юли се проведоха археологически разкопки на селищната могила до село Бъзовец под научното ръководство на д-р Димитър Чернако...

Според Вагалински няма място за тревога – поне на този археологически обект. „Разбира се в отделни случаи може да се появят някакви напрежения“.

Припомняме, че заради строежа на възловия аутобан за Гърция археолозите не еднократно искаха отсрочки, за да бъдат изместени намерените археологически находки.

Археолозите тази година имаме изключително много работа. Такива участъци са по протежението на неосъществения „Южен Поток“, газовата връзка между Стара Загора и Комотини.

„България има само един сериозен проблем и това е иманярството“, каза още ученият.

Археолозите твърдят, че са открили селището, където Христос нахранил 5000 души с 5 парчета хляб и две риби

Археолози откриха руини на древна църква в северен Израел, която може да е легендарният Храм на Апостолите, предава БГНЕС. Възрастта на...

„Хераклея Синтика“ е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от гр. Петрич В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти.

От 2007 г. археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват под ръководството на доц. Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей Петрич. При проведените археологически проучвания се установява, че градът е имал интензивен живот, бил е модерен. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. С много изящество са построени представителните сгради на античния град, градоустройствения план е изграден съгласно принципите на Хиподамовата система.

Междувременно, на днешното си редовно заседание правителството реши да отдели 741 073 600 лева от дъжавния бюджет за строежа на АМ "Струма". Става въпрос за Лот 3.2 "Крупник-Кресна", ляво платно, от км 375+860 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна от км 396+137 до км 401+691=км 397+000 (от Лот 3.3). С част от средствата ще се финансира и рехабилитацията на съществуващия път Е 79 /дясно платно/ от км 376+000 (от Лот 3.1) = 378+300 (по километраж на път I-1 /Е79/) до км 396+137 (по километраж на път I-1 /Е79/).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com