Ще разпитват свидетели от цяла България по делото за омраза към българите

2454
Ще разпитват свидетели от цяла България по делото за омраза към българите
Снимка: Анита Чолакова

Свидетели от цяла България ще бъдат разпитвани по делото за омраза към българите, заведено срещу Ефрем Моллов в Смолянския районен съд. Причина за това е, че днес той не се яви на насроченото заседание, където трябваше да се гледа поисканото от неговия защитник съкратено съдебно следствие.

Моллов трябваше днес да бъде изслушан от съда, тъй като лично той трябва да потвърди заявеното от адвоката му искане.

Първо заседание по делото за етническа омраза срещу Ефрем Моллов

На днешно заседание на Смолянския съд, което реално беше и първото заседание по делото за насаждане на етническа омраза и радикален исл...

Поради неявяването му, делото се отложи за 26-ти март, но в такъв случай то ще се гледа по общия ред. Това от своя страна означава, че не може да се ползват свидетелските показания, събрани по време на разследването. Свидетели и вещи лица ще бъдат привиквани да се явят лично и да дадат показания, а повечето от тях са от София, Рибново, Долен, Пловдив. Има и от Смолян.

Пред съда преди делото в Смолян дойде депутатът от ВМРО Александър Сиди, а от сдружение „Родопски хайдути“ организираха бдение. 

„Днес сме тук, за да видим какво ще направи българският съд с поредния случай на радикализъм в страната - изключително опасно явление. Г-н Моллов го познаваме отдавна, той е добре известен с безумията, които натвори в годините. И се надявам най-сетне да чуем осъдителна присъда. Благодарен съм на нашите приятели от "Родопски хайдути", които са днес с нас, за да покажем, че в България още има гражданско общество. Тук сме не като политици, а като обикновени граждани, които се чувстват засегнати и обидени от изказванията на този въпросен господин и се надявам на осъдителна присъда да приключим по този изключително грозен казус, който разглеждаме днес“, заяви Александър Сиди пред журналисти.
По думите му Моллов ползва особена дързост и цинизъм и няма уважение към българския съд и българската държава.

„Отлагането на делото е гавра и подигравка с българската държава, много се надявам да бъде доведен принудително, защото това следва, ако не се яви днес“, коментира той.

ВМРО заподозря политически чадър над подсъдим за радикален ислям

"Имаме сериозни опасения, че ще има опит делото за радикален ислям срещу Ефрем Моллов да бъде потулено, върнато обратно за доразглеждан...

В действителност Моллов не може да бъде доведен принудително, обясниха магистрати. Това е така, защото повдигнатите му обвинения не са толкова тежки. Според тях това дело ще се превърне в съдебна сага, защото с привикването на десетки свидетели процесът ще се проточи вероятно с години.

Ефрем Моллов е обвинен, че чрез книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“, която представя в читалище на 5 май 2013 година, е проповядвал дискриминация чрез прокламиране на етноцентризъм и омраза на етническа и религиозна основа. Той е обвинен, че е ползвал обиди спрямо българите, нечислящи се към „помашкия етнос“, насаждане на исторически неправдоподобни тези за преследване, унижения, терор и насилие.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com