Ще се водят преговори само с "Хюндай" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", решиха ГЕРБ, ДПС и ИТН

5057
Ще се водят преговори само с "Хюндай" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", решиха ГЕРБ, ДПС и ИТН
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Народното събрание прие решение, с което задължава "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне, проведе и приключи преговорите с "Хюндай" за изграждане на новите блокове 7 и 8 в ядрената централа до 15 април 2024 г.

В Проекта на решение е записано, че енергийният министър трябва да предприеме всички действия, чрез които да осигури на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" необходимите условия, за да бъдат проведени и приключени в срок до 15 април 2024 г. преговори с включените в кратката листа потенциални фирми за за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй с технологията AP1000.

Решението беше подкрепено от 112 депутати, които гласуваха "за" (ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ"), 29 бяха "против" ("Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП) и 82 "въздържал се" ("Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България"). Кирил Петков: ГЕРБ, ДПС и ИТН премахнаха конкуренцията за "Козлодуй" (ВИДЕО)

Не беше прието предложението на ПП-ДБ, с което освен с "Хюндай", се предлагаше да се възложат и преговори с американската "Бехтел", която не беше класирана в късата листа от комисията, защото е участвала с дъщерната си компания.

Броят на потенциалните строители в краткия списък бе единствената разлика между двете проекторешния. И в двете са приложени едни и същи изисквания към изпълнението на проекта, като е записано, че поне 30% от дейностите трябва да бъдат извършени от български компании. Сроковете за изграждане на двата блока са 60 и 54 месеца, съответно за 7-ми и 8-ми блок.

По време на дебатите министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че която и компания да избере парламентът за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", няма да сбърка. "Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да правите такъв избор като Народно събрание, мисля, че няма и да се сбърка, каза той. Важно е, по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти", допълни Радев. Още: Новите мощности на АЕЦ Козлодуй: Мирише на схема, сигнал от Южна Корея

Позицията на "Хюндай"

Припомняме, че по-рано тази седмица от южнокорейската компания "Хюндай“ изразиха притеснения от евентуални неправомерни действия от страна на свои конкуренти за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“ по технологията АР1000 на "Уестингхаус“. Позицията на компанията е разпространена от посолството на Южна Корея в България. В нея се подчертава, че "Хюндай“ ще си сътрудничи с южнокорейското посолство в София за преодоляване на евентуални спънки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com