"Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева заради софтуера на машините

3582
"Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева заради софтуера на машините
Снимка: БГНЕС

"Сиела" съди Централната избирателна комисия (ЦИК) за 42 млн. лева. "Смартматик" твърди, че има права върху софтуера - според нас те са уредени, според тях не. Това заяви зам.-председател на ЦИК доц. Димитър Димитров в ефира на Нова нюз.

През август миналата година стана ясно, че ЦИК не разполага с пълния софтуер на машините за гласуване, така че държавата да може самостоятелно да произвежда избори. Това съобщи тогава председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обаче уточни, че няма неразрешими проблеми и е въпрос на време нещата да бъдат изгладени.

По думите на Димитров досега не е имало проблем с машините. "Това винаги може да се промени, защото машините имат една особеност - всичко започва отначало за всеки избирател. Софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, потвърждават се и чак тогава се гласува", подчерта той. И уточни, че ако се разреши смесен вот, ДБ ще се окажат с 1% по-нисък резултат, защото ще влязат 200 000 нови избиратели.

Съмнения за нередности с обществената поръчка за машинния вот

И на тези избори машинното гласуване няма да се размине със съмнения за нередности. Миналата година подобни подозрения избуяха, след ка...

Според него досега от закупуването на първите машини са похарчени около 100 милиона лева за поддръжка, обновяване и съхранение. "Функционалността ще бъде същата досега, ще се разпечатва разписка. Само че комисиите, които ги броят, ще вземат разпечатка и ще впишат данните в протокола. Когато го подпишат, те създават документ, с който удостоверяват изборния резултат. Твърденията на ДБ, че машините са скъпи принтери са частично безсмислени", смята доц. Димитров.

Той счита, че хартиеният вот ще промени гласовете за ПП и ДБ. "Ще гласувам на хартия, но чисто демонстративно, защото всички трябва да имат достъп до изразяване на волята си чрез гласуване. Гласуването с машини понижава значително избирателната активност. Поне 3-4% повече  щеше да е тя, ако имаше и хартиен вот", обясни доц. Димитров.

Между ЦИК и "Сиела Норма" е имало спор и по друга тема - за плащането и собствеността на машините. След като на фирмата са платени около 40 млн. лв. без ДДС, изпълнителният директор Веселин Тодоров съобщи, че има единствено искова молба срещу избирателната комисия, с която те имат претенции, че плащането за машините е закъсняло и от това са последвали рискове за фирмата.

ОЩЕ: Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com