Синдикатите искат допълнителен отпуск по семейни причини

5011
Синдикатите искат допълнителен отпуск по семейни причини

КНСБ предлага да се въведе допълнителен отпуск по семейни причини за родителите. Лидерът на синдиката Пламен Димитров коментира във вторник, че гъвкавата заетост по инициатива на работника или служителя за решаване на семеен проблем сега е по-скоро неформално разрешение, давано от работодателя, вместо целенасочена фирмена политика. Според него е необходима национална стратегия за съчетаване на семейния и трудов живот, предаде Mediapool.

От профсъюза поискаха родителите да имат право в един ден от седмицата или в месеца работното им време да бъде намалено с два часа заради сериозни семейни ангажименти. Другият вариант е работниците да ползват допълнителен отпуск от един или два дни в годината.

Синдикатът настоява и за увеличение с 5-6 дни на отпуска за гледане на болен човек от семейството.
В момента хората имат право на 10 дни в годината, за да се грижат за болен родител или дете.

Първите проекти за социални дейности в предприятията, които се финансират с европейски средства, ще започнат да се изпълняват през април, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Социалните ангажименти в семейството ограничават и затрудняват възможността за изпълнение на служебните задължения. Това са посочили близо 100 процента от участвалите в проучване на КНСБ за проблемите в балансирането между семейния и трудовия живот.

По данни на КНСБ 51% от работещите полагат грижа за деца и зависими, а 25% от безработните не могат да се включат на пазара на труда заради липса на заведения за социални услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com