X
 
 

Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета

1011 0
photo of Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета
Снимка: БГНЕС
Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета и поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора, съобщават от профсъюза. 

На 12 януари 2018 г. в Министерство на финансите се проведе среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“, и Сдружение Синдикат „Охрана“ - Христо Илков и Петко Чалъков с министъра на финансите г-н Владислав Горанов.

Надзирателите в затворите започват нова серия протести

Нова серия протести започват надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Решението беше взето...

На срещата министърът на финансите, министърът на правосъдието и синдикатите взаимно се информираха по поставени предварително въпроси по изпълнението на исканията на синдикалните организации за изравняване на трудовите възнаграждения на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Обсъждайки разпределението на бюджета за 2018 г. стана ясно, че Финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал“ за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, на която основа бяха обсъждани варианти за:

Увеличение с 5% на работните заплати на всички служители или увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.

Като напомняме, че исканото увеличение на средства в разходи за персонал от Синдиката на служителите в затворите в България е във връзка с необвързаност във финансовата рамка в двете структурни звена - ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ спрямо останалите служби в сектора за сигурност, след месеци наред настоявания от нас, срещи с политическото ръководство, писма до комисиите на Народното събрание, пресизявления и протестни действия, заключението на УС на ССЗБ, относно направените предложения днес, изразява в следната позиция:

Цачева: Служителите на затворите продължават да искат 20% увеличение на заплатите, няма как

На 25 януари беше последната ми среща със синдикатите на служителите в затворите, които продължават да настояват за 20% увеличение на в...

Неприемливо е, след като отчиташ недостиг във Фонд „Работни заплати“ и в резултат - дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут уреден в един закон – ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност“.

Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал“, създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.

В заключение ще кажем, че в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикатът на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Приемането на нашето предложение за изравняване на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с останалите служби от Сектор „Сигурност“ в неговата цялост е изключително важно за нас с оглед на редица обстоятелства, действия и бездействия довели до различните увеличения на заплащането при отделните силови министерства, социално напрежение и загуба на доверие в институциите.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен Всяка сложна ситуация, в която попаднете днес - приемете с чувство за хумор. Това ще бъде единственият сигурен начин да намалите ...