Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета

1832
Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета
Снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета и поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора, съобщават от профсъюза. 

На 12 януари 2018 г. в Министерство на финансите се проведе среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“, и Сдружение Синдикат „Охрана“ - Христо Илков и Петко Чалъков с министъра на финансите г-н Владислав Горанов.

Надзирателите в затворите започват нова серия протести

Нова серия протести започват надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Решението беше взето...

На срещата министърът на финансите, министърът на правосъдието и синдикатите взаимно се информираха по поставени предварително въпроси по изпълнението на исканията на синдикалните организации за изравняване на трудовите възнаграждения на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Обсъждайки разпределението на бюджета за 2018 г. стана ясно, че Финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал“ за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, на която основа бяха обсъждани варианти за:

Увеличение с 5% на работните заплати на всички служители или увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.

Като напомняме, че исканото увеличение на средства в разходи за персонал от Синдиката на служителите в затворите в България е във връзка с необвързаност във финансовата рамка в двете структурни звена - ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ спрямо останалите служби в сектора за сигурност, след месеци наред настоявания от нас, срещи с политическото ръководство, писма до комисиите на Народното събрание, пресизявления и протестни действия, заключението на УС на ССЗБ, относно направените предложения днес, изразява в следната позиция:

Цачева: Служителите на затворите продължават да искат 20% увеличение на заплатите, няма как

На 25 януари беше последната ми среща със синдикатите на служителите в затворите, които продължават да настояват за 20% увеличение на в...

Неприемливо е, след като отчиташ недостиг във Фонд „Работни заплати“ и в резултат - дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут уреден в един закон – ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност“.

Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал“, създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.

В заключение ще кажем, че в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикатът на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Приемането на нашето предложение за изравняване на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с останалите служби от Сектор „Сигурност“ в неговата цялост е изключително важно за нас с оглед на редица обстоятелства, действия и бездействия довели до различните увеличения на заплащането при отделните силови министерства, социално напрежение и загуба на доверие в институциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com