X
 
 

Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета

1011 0
photo of Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета
Снимка: БГНЕС
Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета и поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора, съобщават от профсъюза. 

На 12 януари 2018 г. в Министерство на финансите се проведе среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“, и Сдружение Синдикат „Охрана“ - Христо Илков и Петко Чалъков с министъра на финансите г-н Владислав Горанов.

Надзирателите в затворите започват нова серия протести

Нова серия протести започват надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Решението беше взето...

На срещата министърът на финансите, министърът на правосъдието и синдикатите взаимно се информираха по поставени предварително въпроси по изпълнението на исканията на синдикалните организации за изравняване на трудовите възнаграждения на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Обсъждайки разпределението на бюджета за 2018 г. стана ясно, че Финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал“ за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, на която основа бяха обсъждани варианти за:

Увеличение с 5% на работните заплати на всички служители или увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.

Като напомняме, че исканото увеличение на средства в разходи за персонал от Синдиката на служителите в затворите в България е във връзка с необвързаност във финансовата рамка в двете структурни звена - ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ спрямо останалите служби в сектора за сигурност, след месеци наред настоявания от нас, срещи с политическото ръководство, писма до комисиите на Народното събрание, пресизявления и протестни действия, заключението на УС на ССЗБ, относно направените предложения днес, изразява в следната позиция:

Цачева: Служителите на затворите продължават да искат 20% увеличение на заплатите, няма как

На 25 януари беше последната ми среща със синдикатите на служителите в затворите, които продължават да настояват за 20% увеличение на в...

Неприемливо е, след като отчиташ недостиг във Фонд „Работни заплати“ и в резултат - дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут уреден в един закон – ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност“.

Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал“, създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.

В заключение ще кажем, че в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикатът на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Приемането на нашето предложение за изравняване на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с останалите служби от Сектор „Сигурност“ в неговата цялост е изключително важно за нас с оглед на редица обстоятелства, действия и бездействия довели до различните увеличения на заплащането при отделните силови министерства, социално напрежение и загуба на доверие в институциите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стара Загора отдаде почит пред Апостола ...

Преклонението си пред подвига на Васил Левски изразиха стотици старозагорци пред паметника на Апостола в града. На общоградския ритуал ...

missing image
Мъж се самоуби, скачайки от мост в Пещер...

Психично болен мъж сложи край на живота си като скочи от жп мост. Трагичният инцидент се случи в Пещера, предаде БГНЕС. Самоубиецът е ...

Последно в Актуално