Синодът все още отказва да заеме позиция

3041
Синодът все още отказва да заеме позиция

За пореден път въпросът с досиетата на висшия клир взриви заседанието на Св. Синод, научи АСН.

Според светски източници, близки до църковните, Неврокопският митрополит Натанаил опитал да прокара декларация, която да стане официална позиция. В нея се обяснявало, че покаянието е само пред Бога и не трябвало архиереите да се замесват в театрални медийни покаяния. Проектът бил изпълнен с нападки към институциите, които имат отношение към отварянето на досиетата. И бил особено язвителен към специализираната комисия на Евтим Костадинов. Натанаил бил подкрепен от Калиник Врачански и Кирил Варненски.

Още с първата реакция на патриарх Максим обаче станало ясно, че той е категорично против. Главата на църквата бил подкрепен от митрополитите Амвросий Доростолски, Йоаникий Сливенски и Николай Пловдивски. От тях картонче излезе само на Йоаникий.

Сливенският владика се мотивирал, че ако изобщо има декларация на Синода, съдържанието й трябва да е духовно и отправено към народа, а не да атакува институциите.

Потърсен за още подробности, дядо Натанаил не вдигаше телефона си. А Кирил не пожела да коментира заседанието на Синода.

Междувременно агенция "Фокус" съобщи, че Неврокопската митрополия няма да даде за проверка в ДС имената на свещениците. За това дядо Натанаил е заплашен с глоба между 15 000 и 30 000 лв. Следващото заседание на Синода е на 30 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com