Ситуацията в страната постепенно се нормализира

17081
Ситуацията в страната постепенно се нормализира
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в страната постепенно върви към подобрение. Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пред БНР.

"Тежка нощ – наложи се стотици хора да бъдат евакуирани от застрашените места. Повече от 80 души бяха трудно подвижни, лежащо болни. Те бяха евакуирани от нашите служби и настанени в кризисни центрове. За тези хора трябва днес да се погрижим за топла храна, топли дрехи, вода. Това го правим с местните власти и БЧК", обясни Николов.

"Всички реки вече са в своите корита. Въпреки това продължава наблюдението на критичните участъци. Няма язовири, които да преливат неконтролируемо, т.е. през стените си. Всички язовири са в нормално състояние – тези, които са в критичните зони. Наблюдават се от нашите служители, за да можем своевременно, ако се наложи, да вземем решение. По подобен начин стоят нещата и с река Марица. Тази сутрин спря да се повишава нивото. За радост, имаме резерв от около 150-160 см. до критичните точки", увери Николов.

Той подчерта, че по време на проливния дължи сигналите в пожарната са били около 300, но пожарникарите в Бургас са били доста добре оборудвани. "Знаят какво да правят, подготвени са за такива ситуации. Това, което е трябвало да направят нашите момчета, са го направили. Не всичко е по възможностите на човека. Всяка секунда при такава ситуация е огромен отрязък от време за пострадали и за околните, които не могат нищо да направят", каза още Николов.

Директорът на директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" подчерта, че са направени доста задълбочени анализи от научните експерти. "Всичко това е направено и е облечено в едни стратегии. Трябва само да осигурим политическа подкрепа, за да можем да променим нормативите и да осигурим финансирането на всички мерки, за да променим нещата. Говоря за земетресения, води, урагани, всички бедствия, които могат да бъдат на територията на нашата страна", заяви Николов и допълни, че е необходим орган, който да контролира язовирите. Според него, проблем създават малките язовири.

"Очаквам до 10 дни да се свика Консултативния съвет по въпросите за защита при бедствия. Там тези неща ще ги изложа подробно, с доклад, конкретни предложения - какво смятаме ние да се случи", поясни той.

Запитан за Държавния резерв комисар Николов обясни, че в него има материали, предназначени за две ситуации - военна и кризисна.

"В интерес на истината имаме малко проблеми по кризисните запаси. Законодателят трябва да обърне внимание на всяко ведомство, всяка община да създаде такива. Трябва нормативно да задължим малките общини да назначат хора специалисти, които да отговарят за тези неща", каза Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com