Скандал заради шофьорските книжки на българите от Западните покрайнини

4080
Скандал заради шофьорските книжки на българите от Западните покрайнини
Снимка: БГНЕС

Десетки наши сънародници сменят адресните си регистрации от Кюстендил в столицата заради отказ от КАТ – Кюстендил да им издадат шофьорски книжки. Скандалът гръмна в понеделник, а с проблема се зае и генералният консул на българите в Ниш, Едвин Сугарев.

„Всичко започна от началото на тази година. Първоначално при мен дойдоха 6 момчета, които имат постоянен адрес и лична карта в България. Те учат в кюстендилските гимназии и тази година ще са абитуриенти. Платили са си за шофьорски курс, изкарват го успешно и отиват в КАТ. От там им казали, че нямат бащино име и заради това не могли да получат свидетелствата си за правоуправление на МПС“, обясни председателят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов, пише Монитор.

Малко след първият сигнал последвала буквално вълна от хора, които ежедневно се жалвали в КИЦ-а. Стигнало се дори до абсурдната ситуация нашите от Западните покрайнини да си сменят адресните регистрации само и само да си вземат книжките.

„Всичко това се случва само и единствено в КАТ – Кюстендил. В другите градове не е така. Как досега ставаше да им издават книжки, а вече не може. По тази логика децата, които завършват в гимназиите в областния град също не трябва да получат диплома“, разясни ситуацията Николов.

Масово пък от Западните покрайнини напирали за гражданство и книжки в Кюстендил, за да могат свободно да пътуват в ЕС. „Ако са български граждани имат права, както всички в България. Проблемът е, че отказват на хора с българско гражданство и то без писмено обяснение. Защо изобщо ги приемат да карат курсове като не им дават шофьорски книжки? Сега част от тях трябва да карат курсовете и тук. Един вид трябва да плащат двойно“, каза още Николов.

С проблема се е заел и генералният консул на България в Ниш, Едвин Сугарев. Той е сигнализирал със свое писмо ОДМВР – Кюстендил. Демократичният съюз на българите в Босилеград също настоява за спешна проверка от вътрешния министър Младен Маринов. „Демократичният съюз на българите остро протестира срещу подобни постъпки, с които се ограничават правата на българите живеещи в Босилеград на основание българско гражданство. Правата на българските граждани от Босилеград са равни с правата на българските граждани живеещи в България и са гарантирани с Конституцията и законите на Р България. Следователно, не могат да бъдат оспорвани и ограничавани от когото и да е.

Призоваваме Министерството на вътрешните работи на Р България да разследва този случай, който огорчава българите от Босилеград и уронва престижа на Р България като държава майка и покровителка на всички българи по света“, посочиха в своя декларация и от Демократичния съюз на българите в Босилеград.

По повод проблема от ОДМВР – Кюстендил обявиха, че свидетелствата за управление на моторни превозни средства се издават от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Кюстендил по постоянен адрес на заявителя при спазване на нормативно определени правила за необходимите документи и изисквания. В сектор „Пътна полиция“ – Кюстендил се издават свидетелства за управление на моторно превозно средство на лица, които са установили обичайното си пребиваване на адрес в Кюстендилска област. Уточняваме, че едно и също лице може да притежава само едно свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от държава - членка на Европейския съюз. При съмнения или постъпили сигнали за лица, които са посочили постоянен адрес на територията на Кюстендилска област, но живеят и работят извън България, а са внесли заявление за издаване на СУМПС и са подписали декларация с невярно съдържание, се правят проверки и се уведомява съответната прокуратура.

Издаването на СУМПС от сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР – Кюстендил се осъществява при стриктно спазване на европейското и българското законодателство. Откази за издаване на СУ МПС не са правени на основания, които не са предвидени в нормативната уредба, като уточняваме, че постоянният адрес на гражданите не винаги се припокрива с адреса на обичайното им пребиване, обявиха от ОДМВР - Кюстендил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...