Скандалът BTV - Global Vision: Цензура, съд, пари и рейтинги

30530
Скандалът BTV - Global Vision: Цензура, съд, пари и рейтинги
От телевизията твърдят, че са плащали на "Господарите", но слабият рейтинг не оправдавал инвестицията

В най-скоро време ще заведем дело срещу bTV. С тези думи съсобственикът на “Глобъл Вижън” Маги Халваджиян завърши пресконференцията, дадена от екипа на свалените от екран предавания – “Господари на ефира” и “Пълна лудница”.
В емоционално изказване актьорът Димитър Рачков заяви: “Тенденциозно, целенасочено “Господари на ефира” и “Пълна лудница” бяха обречени на ниска гледаемост”.

„Глобъл вижън” и bTV си дадоха официален развод миналия петък. Фактите около тази раздяла останаха необяснени до пресконференцията на продуцентите Маги и Джуд Халваджия и Асен Чанков. „Глобъл вижън” обясниха, че са прекратили договра си с телевизията заради опити за цензура върху „Господари на ефира” и дадоха редица примери. На брифинга присъстваха голяма част от основните продуценти у нас – Дмитър Митовски, Димитър Гочев, Евтим Милошев, Мартин Захариев, който подкрепиха колегите си.

„В последните 6-7 месеца bTV започна да прави опити да налага цензура на „Господарите”. Това никога не се е случвало в историята на предаването. Въпреки натиска, които сме имали заради това, което правим, ние сме зад гърба на целия си екип. Никога, никога, никога няма да допуснем някой да ни казва какво може и какво не да правим. Никога не сме се поддали да бъдем маша в ръцете на някой, който да ни казва какво да снимаме”, заяви емоционално Маги Халваджиян, който се яви в качеството си на съсобственик на „Глобъл вижън” и като председател на УС на Асоциацията на продуцентите в България. Той допълни, че асоциацията ще излезе с обща позиция по казуса в скоро време. „В тази битка се включиха всички продуценти, защото и те имат същите или подобни проблеми”, обясни Магърдич. „Ние направихме всичко възможно да ги вразумим. Но те толкова са си повярвали, че мислят, че нищо не може да им се изпречи на пътя”, допълни брат му Джуди.

Той разказа, че bTV са правили опити да наложат теми и гости в предаванията. „Казват: „Този гост не може да дойде, защото не ни харесва, не е от нашия отбор”, цитира ръководството на медията Халваджиян. След което изреди редица примери, в които е получавал обаждания с опит да бъде спряно дадено предаване, репортаж и дори ултиматум, че ако не свалят материала ще спрат „Господарите”. Джуди цитира тяхно разследване за специална апаратура в болница Св. Наум, закупена с парите от Българксата коледа, чиито патрон е президента Георги Първанов.

Цитира репортажът за фалшив мамолог преглеждал служителките на БНР,  и опитът на bTV да не намесва националното радио и директорът му защото имали „договорки”. Копирането на сериала „Домашен арест” от хита „Двама мъже и половина”. Раздадените златни скунксове на лица на bTV. “Договорът ни е с железни клаузи, защото ние знаем какво е “Господарите”. Затова единственият лост, които им остана,  за да ни спрат е финансовия”, обясни Джуди Халваджиян и допълни, че bTV плащат единствено за излъчването, а всичко останало се плаща от „Глобъл вижън”.

Стана ясно, че bTV имат все ошще неизплатени задължения към „Глобъл вижън”, а Маги Халваджиян заяви категорично, че в най-скоро време ще внесе съдебни искове и ще заведе дела. Допълни че пуснатите от bTV резултати за спад в рейтингите не са обективни, защото в късната емисия на новините от 22 часа също има 15 % спад, а в „предаването от 22:30” спадът е 28%. „Това е тенденция”, заключи Халваджиян. От „Глобъл вижън” обясниха че bTV не са спазили първоначалното си обещание само първите три месеца „Господари на ефира” да е с толкова късен час – 23:30, след което да се премести в праймтайма. Пълна лудница е местена 6 пъти в програмната схема, от което губи рейтинг. На пресконференцията бяха и актьорите – лица на предаванията – Димитър Рачков, Васил Василев-Зуека и Мария Игнатова.

Те обясниха, че са огорчени от поседното отоворено писмо на bTV, в което  медията изразява съжалението си, че вече няма да работи с тях. Самите актьори са написали писмо до ръководството, в лицето на Вики Политова и Апостол Пенчев, на bTV на 2 февруари тази година, с което са потърсили контакт с тях и отговор на въпросите, дали все още са им необходими като лица, защо „Пълна лудница” се мести в часови пояси с неоактивна аудиотория. Тога не са получи отговор. „Аз лично отидох с голямата торба в bTV и в началото я напълних. После обаче се оказа че торбата е чувал и има дупки, от които почна да изтича”, метафорично обясни Зуека и подчерта, че е разочарован от популисткото писмо на bTV.

„Глобъл вижън” опровергаха информацията, че са нарушили договора, в който е определено водещи на господари да са само Зуека, Мария и Рачков и обясниха, че по договр имат право да сменят водещите с едномесечно предизвестие. За финал Маги Халваджиян обясни, че няма да идат в друга телевизия на всяка цена докат не получат гаранции, че там ще бъде спазвана свободата им. На последната среща между ръководствот на bTV и „Глобъл вижън” вместо потвърдилата Вики Политова е присъствал Апостол пенчев, който е обяснил, че с казуса ще се заемат английските адвокати на медийната група, а в отговор Халваджиян го е предупредил: „Апостоле, отвори кутията на Пандора, носи си последствията”. „Битката против цензурата не е обречена. Някой трябваше да развее знамената, да покаже на външните продуценти как да не се навеждат и който има топки да се вдига”, завърши Маги Халваджиян.

Веднага след края на пресконференцията bTV изпратиха официалното си мнение по изказванията на продуцентите от "Глобъл вижън". "Във връзка с информацията, разпространената от продуцентска компания "Глобъл Вижън" на пресконференция, свързана с прекратяването на взаимоотношенията межуд bTV Media Group и "Глобъл Вижън", ви сигнализираме, че тя е некоректна, подвеждаща и не отразява реалните събития и факти.

По повод на изявленията на "Глобъл вижън" за „цензура” към съдържанието на „Господари на ефира”, заявяваме категорично, че bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на „Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.

Във всички цитирани на пресконференцията случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка. В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента", гласи позицията на медията. "Всички тези издания на „Господари на ефира” бяха излъчени в ефир, заедно с дължимата по договор промоция, въпреки че телевизията винаги се е запознавала предварително със съдържанието на епизодите и е имала юридическата възможност да свали всяко едно предаване от излъчване. Единственото изискване на телевизията по отношение на връчването на „Златен скункс”, е да има равнопоставено третиране на всички случаи от телевизионния ефир и статуетката да бъде връчвана на всички, които я заслужават според критериите на предаването", казват от bTV.

"bTV прекрати договора с "Глобъл Вижън", защото избра да не толерира повече договорни неизпълнения от страна на "Глобъл Вижън", особено в контекста на спадащи резултати. Телевизията винаги е била стриктна във взаимоотношенията с всички свои продуценти и не толерира никакви опити за натиск и поставяне на ултиматуми, свързани с изпълнението на договорите с тях. Именно затова bTV незабавно се съгласи с желанието на "Глобъл Вижън" за предсрочно прекратяване на договора, с което изключително много изненада не само продуцента, но за съжаление и неговия екип. Веднага след това последваха опити от страна на "Глобъл Вижън" за постигане на споразумение и възобновяване на договора, но bTV е категорична, че не може да продължи съвместна работа с продуцента при условията в настоящия договор".

"При такова съотношение на цена, трайно намаляващ рейтингов резултат и нежелание за спазване на договора от страна на продуцента, сме категорични, че bTV даде достатъчно дълъг толеранс на продукциите на "Глобъл вижън". Вярваме също, че няма друга телевизия, която да инвестира толкова много в предаванията на "Глобъл вижън", както и че продуцентът не би могъл да договори равностойни условия с нито една медия, следователно и очакванията към тези предавания ще бъдат занижени в ефира на всяка друга телевизия. Бихме искали да изразим и съжалението си, че заради нежеланието на "Глобъл вижън" да спазва договора си по отношение на лицата, които трябва да водят "Господари на ефира", зрителите дълго бяха лишени от ефирното присъствие на звезди като Димитър Рачков, Зуека и Мария Игнатова, заради които реално bTV сключи договора с продуцента", допълват от медията.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com