Изрична подкрепа за държавна детска болница от служебното здравно министерство

4318
Изрична подкрепа за държавна детска болница от служебното здравно министерство
Снимка: iStock

Служебният екип на Министерството на здравеопазването застава твърдо зад строителство на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца. Това заявиха от здравното ведомство след пресконференцията на Българската педиатрична асоциация, Фондация „За доброто“, Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница“ и Национална мрежа за децата, по повод инициативата да се построи частна национална детска болница.

Гражданските организации се обявиха срещу нея. По-точно - първо да се изгради държавната, а след това частна национална детска болница.

Лекари от държавни болници скочиха срещу идеята за частна детска болница

От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред. Това каза директорът на Специал...

"Настояваме Народното събрание и Министерският съвет да определят националната педиатрия за най-важен приоритет на Министерството на здравеопазването и да изискат ясни срокове и отговорности за създаването ѝ. Целият процес - от анализа до откриването на новата педиатрия може да бъде завършен в рамките на 4 години. Точно толкова бяха изгубени с договора за негодна, незаконна и морално остаряла сграда", казаха организациите.

Те напомниха, че "2 редовни и 2 служебни правителства не можаха или не искаха да започнат прозрачна процедура за създаването на чаканата от 40 г. педиатрия. Очакваме Народното събрание да намери воля за политически консенсус в подкрепа на българските деца и да стане гарант за бързи и адекватни стъпки за създаването на истинска болница за децата".

Ако няма национална педиатрия, нищо не спира голямата частна болница да привлече основния ресурс добре подготвени специалисти и финансови средства. Нищо не я задължава да се ангажира с лечението на тежки заболявания с продължително лечение и недостатъчно финансиране, вместо да се насочи изключително към лечението на по-леки заболявания с по-добре финансирани клинични пътеки. И в досегашната практика съществуващите частни болници пренасочват финансово нерентабилните случаи към държавните отделения и към сега действащата СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" (Педиатрията), обобщиха от гражданските организации.

"Частната инициатива не може да обхване всички – и различните етноси, и онези със специални потребности, и тежко болните", смята проф. Анна Кънева от МБАЛ "Национална кардиологична болница".

Здравното министерство прати на прокуратурата проверката за детската болница

Звено „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването извърши проверка в „Здравна инвестиционна компания за...

"Никой не може да се сърди на частните инвеститори, че гонят своя стопански интерес. Нашият разговор е с държавата, която десетилетия наред отказва да изпълни задълженията си към децата", допълни Надежда Цекулова от НГИ "За истинска детска болница". "Искаме ясна визия за детското здравеопазване – за финансирането му, за развитието на кадрите в педиатрията и за създаване на национална детска болница като елемент от тази визия. Искаме същите тези неща вече три години и не желаем да чакаме повече", заяви тя.

За утре, 19.10.2022 г., е планирана и среща между министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, с цел ускоряване на процеса по одобрението на подходящия терен. В началото на следващата седмица в Министерството на здравеопазването ще се събере и екип, в който освен министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и ресорните заместник-министри, ще бъдат поканени да се включат и директорът на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко, както и представители на неправителствени организации. Целта на стартирането на тези разговори е да се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът да бъде реализиран реално, след дългите години на отлагане, и то в максимално кратък срок.

Междувременно от страна на Министерството на здравеопазването са дадени ясни указания към ръководството на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД как да се действа, за да бъдат ускорени работата и процесите по одобряването на терен и техническо задание за проектиране и строителство на новата държавна МБАЛ за деца. Вече е събрана информация и са разгледани всички предложени до момента варианти за имоти, подходящи за строителство с посочената цел. Съветът на директорите на държавното дружество е натоварен с подготовката на проект на необходимата структура на бъдещата държавна детска болница, въз основа на която съответно ще бъде изготвено заданието за проектиране и строителство и ще бъде избран теренът с най-подходящо местоположение и инфраструктурни характеристики.

Търговска лига: Противниците на детска болница "Мама и Аз" търсят подкрепа за тяхната двулична кауза

Проучват пет имота в София за детска болница

Предварителни проучвания на пет имота в столицата за изграждане на Национална многопрофилна детска болница възлага Министерство на здра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com