Софиянци може и да имат парно през зимата...засега

3375
Софиянци може и да имат парно през зимата...засега
Снимка: БГНЕС

Топлофикация София ще продължи да работи през зимата и столичани няма да останат без парно. Цената на топлинната енергия обаче ще се повиши до 20 %, а екоминистерството ще продължи да следи за спазване на европейското и националното законодателство. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Не е отнето комплексното разрешително на Топлофикация София. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев в рамките на комисията. Той бе поканен по повод отказа за дерогация за спазване на нормите за допустими емисии на азотни диоксиди, съгласно прилагането на новите стандарти на Европейската комисия от 2017 г.

София може да остане без парно и топла вода, напомни Манолова

„Топлофикация – София“ е без подновено комплексно разрешително заради неизпълнение на изискванията за емисиите от азо...

Според изпълнителния директор на Топлофикация София Александър Александров няма нищо извънредно по отношение на Топлофикация София. Желанието за дерогация е от 2018 г., съобщи той и обясни, че това е свързано и с модернизацията на мощностите. По думите му топлофикационното дружество е направило много за намаляване на азотните оксиди и работи по това и в момента с компании от чужбина. В края на тази година се очаква дружеството да има ясно разписан план как ще бъдат погасени задълженията във връзка с направените инвестиции, а и към "Булгаргаз".

"От всички апокалиптични картини, които се очертаваха - те не са на масата", категоричен бе Александров. Няма кой да замени електрическата и топлинна енергия, произвеждани от столичната топлофикация, стана ясно от думите му.

"Евентуално стопиране на Топлофикация София би довело до много по-големи екологични щети, отколкото тези, при които работи в момента дружеството", категоричен бе той.

Оперативния директор на ЧЕЗ Виктор Станчев от своя страна в рамките на въпрос от депутатите от енергийната комисия обясни, че разчетите на дружеството показват, че при един песимистичен сценарий, при който Топлофикация София да не може да работи ще се постави на риск цялата мрежа на столицата. "Не можем да понесем този товар", заяви той.

На екоминистъра му е по-важен чистият въздух, а не ще има ли топло в София през зимата

Аз съм министър на околната среда и водите. Съгласно Конституцията, аз се грижа на всеки един гражданин да му бъде осигурена хубава око...

"Всички са бездействали", обяви служебният екоминистър Асен Личев. Той обясни, че евродирективата, която топлофикацията нарушава, е приета още през август 2017 г. и всички предприятия с големи вредни емисии, са имали краен срок до 31 декември 2020 г. да инвестират, за да приведат производствата си в нормите. "Топлофикация София" не е изпълнила изискванията и не е инвестирала нито лев за намаляване на азотните оксиди, посочи Личев. Той обаче подчерта, че няма нищо извънредно в ситуацията и никой не говори за затваряне.

Същото повтори и служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Засега нямало риск предприятието на спре, въпреки че срокът на комплексното му разрешително е изтекъл, увери той. 

Оказа се, че затварянето на енергийният гигант не е опция, защото би предизвикало енергийна криза. "Топлофикация София" освен топлинна произвежда и електрическа енергия, и то в сериозни обеми - по 100-200 мегавата в пиковите месеци, а отделно ако спре, елмрежата ще се натовари допълнително с 400 мегавата за отопление, обясни Живков. 

Депутатът от Демократична България" Владислав Панев обобщи абсурдната ситуация - замърсява или не, "Топлофикация София" ще си работи, защото никой не иска да предизвика енергиен апокалипсис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com