Спасителната служба ще си търси парите за издирването на туриста в Стара планина

3426
Спасителната служба ще си търси парите за издирването на туриста в Стара планина
Снимка: Facebook

Планинската спасителна служба (ПСС) ще търси възстановяване на вложеното в спасителната акция по издирването на изчезналия турист в Стара планина на 13 декември.

Това съобщиха от ПСС във връзка с проведената 3-дневна операция по издирването на изгубилия се турист Тодор Владимиров в Стара планина, който днес се появи жив и здрав в хижа „Васил Левски“.

БЧК: Трябва да се дават насоки и чип за локализация на планинските туристи

На входовете на националните паркове служители трябва да дават насоки и чип за локализация на планинските туристи. Това каза за Агенция...

От Планинската спасителна служба уточниха, че туристът се намира в хижа „Васил Левски“ и е отказал помощта на спасителите за слизане от планината. От службата заявиха пред ИА "Фокус", че добрата планинарска практика изисква, когато се отива в планината, да се съобщава на близките къде точно и за колко време, като се дава и примерен маршрут.

Оттам определиха като изключително безотговорно човек да отиде в планината без да каже къде ще е точно, както в случая. От ПСС обясниха, че в повечето европейски страни се налагат доста сериозни санкции на хората, които не са имали благоразумието да съобщят къде отиват и за колко време, като те заплащат всички разходи по провеждането на една такава спасителна акция.

Actualno.com припомня, че издирваният пет дни в Стара планина Тодор Владимиров е планирал внимателно прехода си, като е писал във Facebook, че изчаква да навали сняг и температурите да падат до -10 градуса, за да тръгне.

Тодор Владимиров, който бе издирван в продължение на дни в района на парк Централен Балкан изкарал 4 дни без да се обажда на никого на 2000 метра височина. Принудил се да слезе до хижата, защото газта му свършила, а екипировката го предала: палатката протекла, спалният чувал се наводнил. Това разказа младият мъж пред bTV. „От 6 дни съм горе на палатка, 4 дни не съм се обаждал на никого“, каза той. Обясни, че не е видял издирващите го рейнджъри и планински спасители.

Планинската спасителна служба в готовност за зимата

Планинската спасителна служба към БЧК ще представи готовността си за предстоящия зимен сезон, съобщи БГНЕС. На 7 декември планинските ...

„Аз бях почти на билото, на 400 метра под Ком-Емине. На 2000 метра надморска височина. Имах стек цигари, ядки и бутилка бренди. Владимиров твърди, че не се е уплашил от лошото време. „И друг път съм виждал виелица в планината“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com