Стартира инициатива за сбирка "Социализъм" в Историческия музей на Пловдив

19191
Стартира инициатива за сбирка "Социализъм" в Историческия музей на Пловдив
Снимка: БГНЕС

От 17 март музеят стартира кампания за набиране на старинни вещи от времето на социализма.

Очакват се предмети, свързани с бита, образованието и училищния живот, културната и трудова дейност, спорта и развлеченията, хобитата и свободното време, както и свидетелства за етапите в развитието на техниката и технологиите. Даренията ще се приемат в Музейния център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" 4, а на дарителите ще се издават грамоти.

Първото дарение вече постъпи преди уречения срок - пишеща машина "Бултекст 40"- един модел, произвеждан серийно в прочутия навремето Завод за пишещи машини в Пловдив от началото на 80-те до края на века. Машината е прототип на съвременните персонални компютри и включва клавиатура, дисплей, механичен буквопечатащ принтер, процесор и памет от 2 kB, която може да се разпредели на 9 файла.

Колекцията се събира по повод годишнините, свързани със социалистическия строй - през 2014 се навършват 25 години от 10 ноември 1989 и 70 години от 9 септември 1944 година-две дати, които бележат началото и края на най-спорния и наситен с динамични промени период от най-новата българска история. Дистанцията от края му е вече достатъчно голяма, за да даде възможност на учените да изследват периода и да го анализират без идеологическа натовареност, далеч от омразата и противопоставянето, информира БГНЕС.

Зачестяват кражбите от джебчии в Асеновград и Пловдив

Кражбите от джебчии на територията на двата града започват да зачестяват притеснително. Крадат се пари в брой, разплащателни карти, моб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...