Стоянов пита Клинтън да става ли съдия

10264
Стоянов пита Клинтън да става ли съдия

Експрезидентът Петър Стоянов ще се допита до американския си колега Бил Клинтън дали да приеме номинацията на СДС за Конституционния съд. Причината е, че от 2002 г. той е член на Борда на директорите на Глобалната инициатива за справедливост, учредена от бившия американски президент, предаде Стандарт нюз.

Стоянов бе голямата изненада на СДС за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, чиято клетва бе осуетена от президента Росен Плевнелиев. Стоянов поиска три дни за размисъл дали може да отмени многобройните си ангажименти към международни организации. Той пристигна на "Раковски" 134 към 11,30 ч, за да се срещне с ръководството на СДС. След това се появи на обявената пресконференция за номинацията. Но не пожела да отговаря на въпроси.

Три дни ще мисли Стоянов дали да бъде конституционен съдия

Петър Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти....

"СДС подхожда не като на търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки високо значение на позицията на член на КС. Това е престижна и задължаваща позиция. Приятно ми е, че СДС се сети за мен и ме номинира с толкова ласкателни думи", каза той. Сини коментираха, че в централата им отдавна не е имало толкова журналисти. За по-голям разкош освен парно някой бе пуснал калорифер в новата зала за брифинги и репортерите бая се изпотиха.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви, че с безспорния си обществен авторитет и морал Стоянов ще е и естественият председател на Конституционния съд. Централното ръководство на СДС отхвърли подозренията на медиите, че заради конфликта му с депутатите няма да има кой да внесе номинацията в парламента.

Пред съпартийците си Стоянов споделил, че номинацията му няма връзка с оттеглянето на брат му Емил Стоянов като евродепутат от ГЕРБ. Преди няколко дни той обяви, че ще участва в проект на ТВ "Европа" и това налага да се оттегли от Европарламента. Президентът обяснил, че вероятността да приеме предложението е 50 на 50. Всичко зависело от разговорите с международните му партньори. От 2 г. Стоянов е почти постоянно във Виена заради работата си във фондацията на Клинтън. Покрай нея той работи с политици като Джими Картър и Тони Блеър, собственика на "Върджин Рекърдс" сър Ричард Брансън, Анджелина Джоли, Брад Пит, Андре Агаси.

Соцлидерът Сергей Станишев пък коментира остро избора на членове на Конституционния съд. И подчерта, че "ГЕРБ тласка страната към конституционна криза". "Кандидатурата на Петър Стоянов е политическа сделка между ГЕРБ и СДС", отсече Станишев и заяви, че БСП няма да участва в "този сценарий".

Петър Стоянов е номинацията на СДС за КС

Президентът Петър Стоянов е номинацията на СДС за член на Конституционния съд.До номинацията на СДС се стигна, след като вчера министър...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com