Столичната община обжалва акта за раждане на бебето на еднополова двойка

2827
Столичната община обжалва акта за раждане на бебето на еднополова двойка
Снимка: iStock/Guliver

Столичната община обжалва решението на съда за издаването на акт за раждане на детето. Сара е с две майки – българка и британка, припомня БТВ.

Мотивите на район "Панчарево" са, че двете жени са отказали да предоставят информация коя е биологичната му майка. Според адвоката на семейството те не са длъжни да предоставят такива документи, защото това би означавало, че детето ще бъде лишено от единия си родител.

В 72 държави еднополовите връзки продължават да са престъпление

В 72 държави по света еднополовите връзки продължават да бъдат криминализирани, включително и 45, в които сексуалните отношения между...

За случая стана ясно в средата на май. Тогава Административният съд София-град отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документа на детето, предаде БГНЕС. Решението обаче може да се обжалва на по-горна инстанция.

Детето е родено в Испания през 2019 г. В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като "майка А" и "майка Б“. В България обаче, двойката срещна отказ от институциите да издадат български акт за раждане. Според ответника - Столичната община, район Панчарево, е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България към настоящия момент са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред. Само че на ниво ЕС има специално съдебно решение за еднополовите бракове: Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде

На случая голямо внимание отдаде АФП. Агенцията уточнява, че бебето не е могло да вземе испанско гражданство, защото нито един от родителите няма такова. Майката от Гибралтар също не можа да предаде британското си гражданство на бебето, тъй като не е родено във Великобритания или Гибралтар.

Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не допуска еднополовите бракове и не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказаха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на "Панчарево" е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната ѝ майка. Двете жени отказаха да разкрият коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт.

Италия узакони еднополовото съжителство

Членовете на италианската Камара на депутатите гласуваха с подчертано мнозинство в подкрепа на съжителството на лица от един пол. Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com